Kule

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Kule

Post autor: Zibi123 »

W pudełku znajdują się trzy kule ponumerowane liczbami -3, 2, 1. Losujemy dwie kule, przy czym po wylosowaniu pierwszej z powrotem wrzucamy ją do pudełka. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A - iloczyn wylosowanych liczb ujemny,
B - iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą, C = A\B.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Kule

Post autor: eresh »

Zibi123 pisze: 08 kwie 2022, 19:14 W pudełku znajdują się trzy kule ponumerowane liczbami -3, 2, 1. Losujemy dwie kule, przy czym po wylosowaniu pierwszej z powrotem wrzucamy ją do pudełka. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A - iloczyn wylosowanych liczb ujemny,
B - iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą, C = A\B.
\(|\Omega|=3\cdot 3=9\\\)
\(A=\{(-3,2),(-3,1),(2,-3),(1,-3)\}\\
|A|=4\\
P(A)=\frac{4}{9}\\
B=\{(-3,-3),(-3,1),(1,-3),(1,1)\}\\
P(B)=\frac{4}{9}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Kule

Post autor: eresh »

Zibi123 pisze: 08 kwie 2022, 19:14 W pudełku znajdują się trzy kule ponumerowane liczbami -3, 2, 1. Losujemy dwie kule, przy czym po wylosowaniu pierwszej z powrotem wrzucamy ją do pudełka. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
C = A\B.
\(P(C)=P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
A\cap B=\{(-3,1),(1,-3)\}\\
P(A\cap B)=\frac{2}{9}\\
P(C)=\frac{2}{9}\cdot\frac{9}{4}=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ