Oblicz prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz prawdopodobieństwo
Obliczyć prawdopodobieństwo tego że pierwiastki równania \(ax^2 +bx+1=0\) są rzeczywiste, jeżeli współczynniki a i b są liczbami losowo wybranymi z przedziału <-1,1>
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz prawdopodobieństwo
tu masz prawdopodobieństwo geometryczne.
W układzie aOb założenie ''a i b są liczbami losowo wybranymi z przedziału <-1,1>'' daje kwadrat o boku 2. Zdarzenia sprzyjające to te punkty kwadratu które spełniają zależność \(b^2-4 \cdot a \cdot 1 \ge 0\).
W układzie aOb założenie ''a i b są liczbami losowo wybranymi z przedziału <-1,1>'' daje kwadrat o boku 2. Zdarzenia sprzyjające to te punkty kwadratu które spełniają zależność \(b^2-4 \cdot a \cdot 1 \ge 0\).
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz prawdopodobieństwo
Moim zdaniem wychodzi \(P=\frac{13}{24}\).
Przy okazji widzę, że źle wyobraziłem sobie (więc powyżej napisałem błędny wzorek) przecięcie paraboli z kwadratem. Ona nie przecina jednego boku, lecz dwa przeciwległe.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz prawdopodobieństwo
Niestety nie.
W układzie b0a parabola \(a= \frac{b^2}{4}\) przecina kwadrat w punktach \((-1, \frac{1}{4} )\) i \((1, \frac{1}{4} )\) , a pole pod nią zawiera zdarzenia sprzyjające. Stąd:
\(P= \frac{ \int_{-1}^{1} (\frac{b^2}{4}-(-1))db}{2^2} \)
W układzie a0b parabola \(a= \frac{b^2}{4}\) przecina kwadrat w punktach \(( \frac{1}{4} ,-1)\) i \(( \frac{1}{4} ,1)\), lecz obszar całkowania nie jest normalny i wymaga podziału, czyli jest tu więcej liczenia.
W układzie b0a parabola \(a= \frac{b^2}{4}\) przecina kwadrat w punktach \((-1, \frac{1}{4} )\) i \((1, \frac{1}{4} )\) , a pole pod nią zawiera zdarzenia sprzyjające. Stąd:
\(P= \frac{ \int_{-1}^{1} (\frac{b^2}{4}-(-1))db}{2^2} \)
W układzie a0b parabola \(a= \frac{b^2}{4}\) przecina kwadrat w punktach \(( \frac{1}{4} ,-1)\) i \(( \frac{1}{4} ,1)\), lecz obszar całkowania nie jest normalny i wymaga podziału, czyli jest tu więcej liczenia.