Zadanie z prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Doris19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 mar 2022, 14:00
Płeć:

Zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: Doris19 »

Witam,
Czy ktoś pomoże mi w rozwiązaniu zadania 🙏
Dwaj równorzędni przeciwnicy grają w szachy. Co jest bardziej prawdopo- dobne: wygranie dwóch partii z trzech, czy czterech partii z sześciu rozegra- nych. (Remisów nie uwzględniamy).
Wskazówka! Skorzystać ze schematu Bernoulliego.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

Doris19 pisze: 27 mar 2022, 14:03 Witam,
Czy ktoś pomoże mi w rozwiązaniu zadania 🙏
Dwaj równorzędni przeciwnicy grają w szachy. Co jest bardziej prawdopo- dobne: wygranie dwóch partii z trzech, czy czterech partii z sześciu rozegra- nych. (Remisów nie uwzględniamy).
Wskazówka! Skorzystać ze schematu Bernoulliego.
\(P(A)={3\choose 2}\cdot (\frac{1}{2})^2\cdot (\frac{1}{2})^1=\frac{3}{8}=\frac{24}{64}\\
P(B)={6\choose 4}\cdot (\frac{1}{2})^4\cdot (\frac{1}{2})^2=\frac{15}{64}\\
P(A)>P(B)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ