znalezienie rozkładu zmiennych losowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 05 lis 2016, 12:06
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
znalezienie rozkładu zmiennych losowych
Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania. Niech \(X,\ Y\) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładzie \(U(0, 1)\). Definiujemy nowe zmienne losowe \(U=\sqrt{-\ln(X)}\cos(2 \pi Y), V=\sqrt{-\ln(X)}\sin(2 \pi Y)\). Znajdź rozkład tych zmiennych losowych. Czy są to zmienne niezależne?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2022, 14:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu, \ln, \cos, \sin
Powód: poprawa kodu, \ln, \cos, \sin