Prawdopodobieństwo - maszyna losująca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Retrograf
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2022, 13:20
Płeć:

Prawdopodobieństwo - maszyna losująca

Post autor: Retrograf »

Obrazek

W maszynie losującej jest nieskończona liczba posegregowanych kul w czterech kolorach. Po naciśnięciu przycisku (pojedynczym losowaniu) gracz ma szansę na wylosowanie jednej kuli z prawdopodobieństwem: \(\frac{1}{10}\), dwóch kul z prawdopodobieństwem: \(\frac{1}{100}\) lub trzech kul z prawdopodobieństwem: \(\frac{1}{1000}\).

Prawdopodobieństwo wylosowania kuli danego koloru przedstawione jest na rycinie.

1) ile statystycznie losowań musi przeprowadzić gracz, aby otrzymać jedną pomarańczową kulę?
2) ile wynosi prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul czerwonych?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo - maszyna losująca

Post autor: grdv10 »

Zadanie jest nieprecyzyjnie sformułowane. Pomyślmy o 1000 losowaniach. W jednym z nich wypadają 3 kule, w 10 wypadają 2 kule, a w 100 wypada jedna kula. Więc jedna, dwie lub trzy kule wypadną w 111 losowaniach na 1000 losowań. A co z pozostałymi 889 losowaniami?
Retrograf
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2022, 13:20
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo - maszyna losująca

Post autor: Retrograf »

Wydaje mi się, chodzi o prawdopodobieństwo warunkowe i iloczynu zdarzeń. Mamy 11,1% szansy na zaistnienie jednego z trzech zdarzeń: wypadnięcie pojedynczej kuli, podwójnej lub potrójnej.
Zdarzenie A (losowanie koloru kuli lub kul) zachodzi pod warunkiem wystąpienia zdarzenia B (wypadnięcie kuli lub kul).
ODPOWIEDZ