Rozkład gęstości, dystrybuanta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamwal34
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Rozkład gęstości, dystrybuanta

Post autor: kamwal34 »

Zmienna losowa \(X\) podlega rozkładowi według gęstości danej wzorem
\(\begin{cases} 0 & \text {dla }& -\infty < x < 0\\ \sin x &\text {dla }& 0 \le x \le \frac{1}{2} \pi \\ 0 & \text{dla } &\frac{1}{2} \pi < x < \infty \end{cases}\)

Wyznaczyć dystrybuantę oraz obliczyć P \(\frac{1}{6} \pi \le x \le \frac{1}{3} \pi\)
Ostatnio zmieniony 22 sty 2022, 11:59 przez kamwal34, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozkład gęstości, dystrybuanta

Post autor: eresh »

kamwal34 pisze: 22 sty 2022, 10:07 Zmienna losowa \(X\) podlega rozkładowi według gęstości danej wzorem
\(\begin{cases} 0 & \text {dla }& x < 0\\ \sin x &\text {dla }& 0 \le x \le \frac{1}{2} \pi \\ 0 & \text{dla } &\frac{1}{2} \pi < x \end{cases}\)

\(\mbox{ dla }x\leq 0\;\;F(x)=0\\
\mbox{ dla }0<x\leq \frac{\pi}{2}\;\;F(x)=\int\limits_{-1}^x\sin x\mbox{d}t=-\cos x+1\\
\mbox{ dla }x>\frac{\pi}{2}\;\;F(x)=\int_0^{\frac{\pi}{2}}\sin xdx=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kamwal34
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Rozkład gęstości, dystrybuanta

Post autor: kamwal34 »

eresh pisze: 22 sty 2022, 11:18
kamwal34 pisze: 22 sty 2022, 10:07 Zmienna losowa \(X\) podlega rozkładowi według gęstości danej wzorem
\(\begin{cases} 0 & \text {dla }& x < 0\\ \sin x &\text {dla }& 0 \le x \le \frac{1}{2} \pi \\ 0 & \text{dla } &\frac{1}{2} \pi < x \end{cases}\)

\(\mbox{ dla }x\leq 0\;\;F(x)=0\\
\mbox{ dla }0<x\leq \frac{\pi}{2}\;\;F(x)=\int\limits_{-1}^x\sin x\mbox{d}t=-\cos x+1\\
\mbox{ dla }x>\frac{\pi}{2}\;\;F(x)=\int_0^{\frac{\pi}{2}}\sin xdx=1\)
Wybacz, że tak poprawiam, ale dałbyś radę zrobić to poprawione?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozkład gęstości, dystrybuanta

Post autor: eresh »

kamwal34 pisze: 22 sty 2022, 10:07 obliczyć P \(\frac{1}{6} \pi \le x \le \frac{1}{3} \pi\)
\(P(\frac{1}{6}\pi\leq X\leq \frac{1}{3}\pi)=F(\frac{\pi}{3})-F(\frac{\pi}{6})=(-\cos\frac{\pi}{3}+1)-(-\cos\frac{\pi}{6}+1)=\frac{1}{2}-\frac{2-\sqrt{3}}{2}=\frac{\sqrt{3}-1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kamwal34
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 29 maja 2021, 09:16
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Rozkład gęstości, dystrybuanta

Post autor: kamwal34 »

eresh pisze: 22 sty 2022, 12:47
kamwal34 pisze: 22 sty 2022, 10:07 obliczyć P \(\frac{1}{6} \pi \le x \le \frac{1}{3} \pi\)
\(P(\frac{1}{6}\pi\leq X\leq \frac{1}{3}\pi)=F(\frac{\pi}{3})-F(\frac{\pi}{6})=(-\cos\frac{\pi}{3}+1)-(-\cos\frac{\pi}{6}+1)=\frac{1}{2}-\frac{2-\sqrt{3}}{2}=\frac{\sqrt{3}-1}{2}\)
a zmiany w pierwszej części zdania też da radę uwzględnić?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozkład gęstości, dystrybuanta

Post autor: eresh »

kamwal34 pisze: 22 sty 2022, 12:59

a zmiany w pierwszej części zdania też da radę uwzględnić?
Twoje zmiany i zapis poprzedni są równoważne, nic nie trzeba zmieniać
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ