Witam i proszę o pomoc:
1. Z talii 52 kart wyjęto losowo kartę i, nie oglądając jej, włożono do drugiej talii 32
kart. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania króla z otrzymanego zbioru kart?
2. Z urny zawierającej 8 kul białych i 12 kul czarnych losujemy 5 razy po dwie kule
tak, że po każdym wylosowaniu 2 kul zwracamy je do urny. Obliczyć prawdopodobieństwo, że trzy razy wylosujemy parę kul różnych kolorów.
Czas na zadania mam do jutra.
Prawdopodobieństwo 2 zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo 2 zadania
\(H_1\) - z pierwszej talii wylosowano króla
\(H_2\) - z pierwszej talii nie wylosowano króla
\(A\) - z drugiej talii wylosowano króla
\(P(H_1)=\frac{4}{52}\\
P(H_2)=\frac{48}{52}\\
P(A|H_1)=\frac{5}{33}\\
P(A|H_2)=\frac{4}{33}
P(A)=P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Prawdopodobieństwo 2 zadania
Pojedyncze doświadczenie:
\[\begin{cases}\nad{=}{\Omega}={20\choose2}=190\\ \nad{=}{A}={8\choose1}\cdot{12\choose1}=96\end{cases}\So p(A)={96\over190}={48\over95}=p\]
Wobec niezależności kolejnych etapów doświadczenia probabilistycznego można je traktować jako próby Bernoulli'ego
\[p(S_5=3)={5\choose3}\cdot\left({48\over95}\right)^3\cdot\left(1-{48\over95}\right)^2=\ldots\]
Pozdrawiam
\[\begin{cases}\nad{=}{\Omega}={20\choose2}=190\\ \nad{=}{A}={8\choose1}\cdot{12\choose1}=96\end{cases}\So p(A)={96\over190}={48\over95}=p\]
Wobec niezależności kolejnych etapów doświadczenia probabilistycznego można je traktować jako próby Bernoulli'ego
\[p(S_5=3)={5\choose3}\cdot\left({48\over95}\right)^3\cdot\left(1-{48\over95}\right)^2=\ldots\]
Pozdrawiam