biała czy zielona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
biała czy zielona
Mamy dwie urny: w jednej znajdują się 2 kule białe i 8 zielonych, w drugiej 6 białe i 4 zielone. Rzucamy dwa razy monetą. Jeżeli wypadnie co najmniej jeden orzeł, losujemy z pierwszej urny, w przeciwnym przypadku losujemy kulę z drugiej urny. Co jest bardziej prawdopodobne: wyciągnięcie kuli białej, czy zielonej?
Ostatnio zmieniony 22 sty 2022, 08:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa tematu i formatu wiadomości
Powód: poprawa tematu i formatu wiadomości
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: Help
Elementarnie: "drzewko probabilistyczne" i ... wobec zupełności układu hipotez, z tw. o p-wie całkowitym:
\[p(B)=\left(1-{1\over4}\right)\cdot{2\over2+8}+{1\over4}\cdot{6\over6+4}={3\over10}<{7\over10}=1-{3\over10}=p(Z)\]
Pozdrawiam
\[p(B)=\left(1-{1\over4}\right)\cdot{2\over2+8}+{1\over4}\cdot{6\over6+4}={3\over10}<{7\over10}=1-{3\over10}=p(Z)\]
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: biała czy zielona
A bez drzewka na logikę i zdrowy rozum, stosując tylko klasyczną definicję prawdopodobieństwa Laplace'a:
\(P(A) =\frac{\text{liczba zdarzeń sprzyjających A}}{\text{liczba wszystkich zdarzeń}}\)
Przy 2 rzutach monetą mamy następujące możliwości: {R,R}, {R,O},{O,R}{O,O} czyli wypadnięcie co najmniej raz orła wynosi 3:4 ( \(p_1 = \frac{3}{4} =0,75\)) wtedy losujemy z urny(1), natomiast w jednym przypadku na cztery (\(p_2 =\frac{1}{4} =0,25\)) z urny(2).
Teraz wylosowanie kuli białej z urny (1) wynosi \(P_1(B) =\frac{2}{10}\), a z urny(2) \(P_2(B)=\frac{6}{10} \),
zatem wylosowanie białej kuli obojętnie z której urny wynosi:
\( P(B) = p_1\cdot P_1(B) + p_2 \cdot P_2(B) =0,75 \cdot 0,2 + 0,25 \cdot 0,6 = 0,3\)
Podobne rozumowanie i obliczenia przeprowadź w przypadku wylosowania kuli zielonej.
\(P(A) =\frac{\text{liczba zdarzeń sprzyjających A}}{\text{liczba wszystkich zdarzeń}}\)
Przy 2 rzutach monetą mamy następujące możliwości: {R,R}, {R,O},{O,R}{O,O} czyli wypadnięcie co najmniej raz orła wynosi 3:4 ( \(p_1 = \frac{3}{4} =0,75\)) wtedy losujemy z urny(1), natomiast w jednym przypadku na cztery (\(p_2 =\frac{1}{4} =0,25\)) z urny(2).
Teraz wylosowanie kuli białej z urny (1) wynosi \(P_1(B) =\frac{2}{10}\), a z urny(2) \(P_2(B)=\frac{6}{10} \),
zatem wylosowanie białej kuli obojętnie z której urny wynosi:
\( P(B) = p_1\cdot P_1(B) + p_2 \cdot P_2(B) =0,75 \cdot 0,2 + 0,25 \cdot 0,6 = 0,3\)
Podobne rozumowanie i obliczenia przeprowadź w przypadku wylosowania kuli zielonej.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: biała czy zielona
korki_fizyka pisze: ↑22 sty 2022, 13:05 A bez drzewka na logikę i zdrowy rozum, stosując tylko klasyczną definicję prawdopodobieństwa Laplace'a:
....
\( P(B) = p_1\cdot P_1(B) + p_2 \cdot P_2(B) =0,75 \cdot 0,2 + 0,25 \cdot 0,6 = 0,3\)
Przecież to właśnie, niejawnie, wykorzystane tw. o p-wie całkowitym
Pozdrawiam