Korelacja - rho Spearmana lub r Pearson

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anonyynona
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 sty 2022, 18:22
Płeć:

Korelacja - rho Spearmana lub r Pearson

Post autor: anonyynona »

Cześć!
Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Przeprowadziłem ankietę w której sprawdzałem wiedzę ludzi na pewien temat. Wyniki mam od 230 osób (n=230). Ankietowanych podzieliłem na dwie grupy: 1) osoby posiadające wykształcenie wyższe, 2) osoby nie posiadające wykształcenia wyższego. 1 grupa n=134, 2 grupa = 96.

Było 8 pytań zamkniętych i 6 otwartych.
Chcę wykonać analizę statystyczną i ocenić czy wykształcenie ma wpływ na poprawność odpowiedzi. Czy osoby z wyższym wykształceniem zaznaczali (lepiej) niż Ci co go nie mieli.

Jak dobrze rozumiem
H0: Wykształcenie wyższe wpływa na poprawność odpowiedzi.
H1: Wykształcenie wyższe nie wpływa na poprawność odpowiedzi.

Co już udało mi się zrobić?
Podsumowałem ilość poprawnych odpowiedzi zamkniętych i otwartych.
Czyli, w przypadku zamkniętych pytań można było uzyskać sumarycznie 8 punktów = 8 pytań
Niżej tak przedstawia się tabelka z odpowiedziami.

1 kolumna to ilość poprawnych odpowiedzi
2 kolumna to ogólnie (n=230) czyli tak odpowiedzieli łącznie 2 grupy
3 kolumna to 1 grupa
4 kolumna to 2 grupa
Pogrubiona „trójka” oznacza, że 3 osoby spośród 230 osób odpowiedziało na 8 pytań poprawnie itd.
8 3 1 2
7 9 7 2
6 33 20 13
5 63 39 24
4 45 30 15
3 38 25 13
2 26 8 18
1 13 4 9

Wykonałem analizę statystyczną, dla pytań zamkniętych:
Obrazek

współczynnik rho Spearmana wychodzi 0,807 przy p=0,015 czy to oznacza, korelacja jest bardzo silna i wykształcenie ma wpływ na poprawność odpowiedzi w ankiecie?
Proszę o nakierowanie mnie, ponieważ trochę się zagubiłem:)
ODPOWIEDZ