Badając zależność między wiekiem i wzrostem dzieci i młodzieży, otrzymano w losowej próbie następujące dane (xi – wiek w latach; yi – wzrost w cm):
xi 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18
yi 122| 125 |131| 135| 142| 145| 150 |154 |159 |164 |168
a) Oszacować funkcję regresji liniowej dla tej zależności;
b) Oceń jakość i typ korelacji;
c) Oceń jakość dopasowania za pomocą R2 i MSE;
d) Naszkicuj wykres otrzymanej funkcji wraz z naniesionymi punktami empirycznymi i zinterpretuj ogólnie wyniki.
regresja liniowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: regresja liniowa
Już wcześniej skomentowałem identyczne zadanie dając wskazówki.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=96209
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=96209