odchylenie standardowe - sprawdzenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

odchylenie standardowe - sprawdzenie

Post autor: Lothar »

Witam,
Proszę o weryfikację

odchylenie standardowe wagi jednego produktu wynosi 6g. ile wynosi odchylenie standardowe średniej wagi 300 produktów.
Czy wynik 1,095 jest poprawny? (podzieliłem odchylenie standardowe 6 przez pierwiastek z 300).

Pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: odchylenie standardowe - sprawdzenie

Post autor: grdv10 »

Waga jednej sztuki produktu reprezentuje jedną zmienną losową. Jeśli zmienne losowe \(X_1,\dots,X_n\) są niezależne, to wariancja ich sumy jest sumą wariancji. Odchylenie standardowe ma zaś tę własność, że czynnik stały można przed niego wyciągnąć. Dlatego\[\sigma\left(\frac{1}{n}\sum_{i=1}^nX_i\right)=\frac{1}{n}\sigma\left(\sum_{i=1}^nX_i\right)=\frac{1}{n}\sqrt{D^2\left(\sum_{i=1}^nX_i\right)}=\frac{1}{n}\sqrt{\sum_{i=1}^nD^2X_i}.\]W naszym przypadku \(D^2X_i=6^2=36\). Założenie niezależności wagi produktu jest sensowne. Dlatego\[\sigma=\frac{1}{300}\sqrt{300\cdot 36}=\sqrt{\frac{36}{300}}=\frac{6}{\sqrt{300}}\approx 0{,}35.\]Wychodzi na to, że dobrze zrobiłeś z dokładnością do obliczeń na kalkulatorze.
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

Re: odchylenie standardowe - sprawdzenie

Post autor: Lothar »

Bardzo dziękuję za pomoc!

pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ