Schemat Bernoulliego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pitrosin
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lut 2021, 08:46
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Schemat Bernoulliego

Post autor: Pitrosin »

Mam problem ze zrozumieniem tego schematu w przypadku tego zadania:

W ruletce można obstawić 12 liczb.
• Jakie jest prawdopodobieństwo, że obstawiając 6 razy taką samą liczbę wygramy co najmniej 5 razy
• Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba wygranych w tej sytuacji?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Schemat Bernoulliego

Post autor: korki_fizyka »

Wylosowanie którejś z dwunastu liczb jest jednakowo prawdopodobne więc prawdopodobieństwo sukcesu to \(p=\frac{1}{12}\), a dalej podstaw do wzoru.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Schemat Bernoulliego

Post autor: Jerry »

Pitrosin pisze: 13 gru 2021, 11:40 W ruletce można obstawić 12 liczb.
• Jakie jest prawdopodobieństwo, że obstawiając 6 razy taką samą liczbę wygramy co najmniej 5 razy
• Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba wygranych w tej sytuacji?
Jak napisał korki_fizyka \(p={1\over12}\) i
  • \(p(S_{6}\ge5)=p(S_{6}=5)+p(S_{6}=6)=\ldots\)
  • \((6+1)\cdot{1\over12}={7\over12}\notin\zz\So k_0=\big[{7\over12}\big]=0\)
Pozdrawiam
PS. korki_fizyka : pod linkiem nie było \(k_0\) :wink:
ODPOWIEDZ