statystyka - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marioju12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 gru 2021, 11:57
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

statystyka - prawdopodobieństwo

Post autor: marioju12 »

Pewna lekarka przyjmuje średnio w ciągu godziny czterech pacjentów. Wiedząc, że liczba przyjmowanych przez nią pacjentów jest zmienną losową o rozkładzie Poissona oblicz prawdopodobieństwo, że w ciągu kolejnej godziny lekarka ta obsłuży więcej niż 4 osoby ale nie więcej niż 6.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: statystyka - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

marioju12 pisze: 09 gru 2021, 13:00 Pewna lekarka przyjmuje średnio w ciągu godziny czterech pacjentów. Wiedząc, że liczba przyjmowanych przez nią pacjentów jest zmienną losową o rozkładzie Poissona oblicz prawdopodobieństwo, że w ciągu kolejnej godziny lekarka ta obsłuży więcej niż 4 osoby ale nie więcej niż 6.
\(X\sim Poiss(4) \So P(4<X \le 6)=P(X=5)+P(X=6)=e^{-4} \left( \frac{4^5}{5!}+ \frac{4^6}{6!} \right) =0,26\)
ODPOWIEDZ