Zadanie z statystyki i prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marioju12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 gru 2021, 11:57
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Zadanie z statystyki i prawdopodobieństwa

Post autor: marioju12 »

W pewnym mieście badano czas postoju samochodów na parkingu przed sklepem spożywczym "Stonka". Wiadomo, że zmienna ta ma rozkład normalny. Dla 26 pojazdów średni czas postoju wynosił 70 minut przy odchyleniu 10 minut. Na poziomie istotności 0,05 weryfikujemy hipotezę, że oczekiwana wartość czasu postoju aut na tym parkingu nie odbiegała istotnie od dozwolonej wartości 60 minutowego postoju.

Sprawdzianem tej hipotezy jest statystyka o wartości:
a) 5
b) 0,5
c) 1
d) -1
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie z statystyki i prawdopodobieństwa

Post autor: panb »

Z podanych wartości wybierz a).
\[U= \frac{\kre{X}-m}{\sigma}\sqrt{n} = \frac{70-60}{10}\sqrt{26}=\sqrt{26} \]
ODPOWIEDZ