Odchylenie od średniej liczby jednorodnych operacji wykonywanych przez robotników pewnej fabryki w ciągu dnia wynosi 7.
W 49-elementowej próbie losowej robotników otrzymano średnią liczbę tych operacji równą 90. Na poziomie ufności 0,99 podaj długość przedziału ufności dla przeciętnej liczby operacji wykonywanych dziennie przez robotników tej fabryki.
Statystyka - prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Statystyka - prawdopodobieństwo
długość tego przedziału jest równa \(\Delta=2 \left( u_{\frac{\alpha}{2} } \cdot \frac{\sigma}{\sqrt n}\right) \)
gdzie
\[u_{\frac{0,01}{2} }=2,58 ,\text{ bo } \Phi(1-0,005)=\Phi(0,995)=2,58\]
Wobec tego:
\[\Delta=2 \cdot 2,58 \cdot \frac{7}{\sqrt{49}}=5,16 \]
gdzie
\[u_{\frac{0,01}{2} }=2,58 ,\text{ bo } \Phi(1-0,005)=\Phi(0,995)=2,58\]
Wobec tego:
\[\Delta=2 \cdot 2,58 \cdot \frac{7}{\sqrt{49}}=5,16 \]