Dyskretna zmienna losowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
filip89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 mar 2010, 15:29

Dyskretna zmienna losowa

Post autor: filip89 »

Dyskretna zmienna losowa X ma funkcję prawdopodobieństwa określoną tabelą:
X 0 1 2
p(x) a b c
Oblicz a, b, c wiedząc, że EX = 1 i VarX = 0,5
greg
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 11 gru 2009, 16:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: greg »

Wystarczy rozwiązać układ
\(\begin{cases}\mathbb{E}X=b+2c\\
Var(X)=\mathbb{E}X^2-[\mathbb{E}X]^2=b+4c\\
a=1-b-c
\end{cases}.\)
ODPOWIEDZ