Oblicz błąd

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natioo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2021, 12:16
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Oblicz błąd

Post autor: natioo »

Na podstawie 11 obserwacji oszacowano model regresji liniowej obrazujący wysokość zarobków [zł] (Y) w zależności od stażu pracy osoby zatrudnionej na stanowisku księgowego pewnego zakładu w kolejnych latach działalności tego zakładu (X).
y*=50x+950
Wiedząc, że błąd bezwzględny dopasowania dla tego modelu wynosi Su=121,3 a średni staż pracy księgowego wynosi x¯= 12 przy odchyleniu standardowym od tej wartości Sx=8,5 oblicz błąd prognozy wysokości zarobków księgowego wiedząc, że jego staż pracy w prognozowanym okresie wyniesie xT=27.

Podaj wynik z dokładnością do 4 miejsc po przecinku.
ODPOWIEDZ