Statystyka - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natioo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2021, 12:16
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Statystyka - prawdopodobieństwo

Post autor: natioo »

W skład przyrządu elektronicznego wchodzą dwa niezależne, połączone szeregowo elementy elektroniczne (przyrząd działa tylko wtedy, gdy obydwa te elementy są sprawne). Prawdopodobieństwa, że poszczególne elementy zepsują się wynoszą odpowiednio 0,04 i 0,34. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przyrząd będzie działać?

Podaj wynik z dokładnością do 4 miejsc po przecinku.

Proszę o pomoc!!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Statystyka - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

natioo pisze: 28 cze 2021, 22:54 W skład przyrządu elektronicznego wchodzą dwa niezależne, połączone szeregowo elementy elektroniczne (przyrząd działa tylko wtedy, gdy obydwa te elementy są sprawne). Prawdopodobieństwa, że poszczególne elementy zepsują się wynoszą odpowiednio 0,04 i 0,34. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przyrząd będzie działać?

Podaj wynik z dokładnością do 4 miejsc po przecinku.

Proszę o pomoc!!
\(P(\text{Działania})=P(\text{Działa_jeden})\cdot P(\text{Działa_drugi})=(1-0,04)(1-0,34)=0,6336\)
ODPOWIEDZ