Przedział ufności dla wskaźnika struktury

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kashim
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 maja 2021, 16:58
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Przedział ufności dla wskaźnika struktury

Post autor: Kashim »

Cześć,
mam problem z takim zadaniem:

Badano jak kształtuje się czas naprawy [h] auta w pewnym zakładzie.

czas naprawy xi Liczba aut ni
0 - 40 200
40 - 80 300
80 - 120 500
120 - 160 600
160 - 200 400

Przy współczynniku ufności równym 91% zbudować przedział ufności dla wskaźnika struktury, określającego procent samochodów naprawianych się w czasie od 56 do 136.

Przedział wyznaczyć posługując się tablicami odpowiednich rozkładów (t-studenta trzy miejsca po przecinku, normalny cztery miejsca po przecinku) oraz przyjąć dokładność ostatecznego wyniku do czterech miejsc po przecinku.

1. Jaka jest wartość początku przedziału ufności?
2. Jaka jest wartość końca przedziału ufności?

Będę bardzo wdzięczy za pomoc w rozwiązaniu zadania.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Przedział ufności dla wskaźnika struktury

Post autor: grdv10 »

Wskazówka. Żądany odsetek samochodów możemy jedynie oszacować zakładając jednostajny rozkład czasów naprawy w poszczególnych przedziałach klasowych. Więc odsetek tych samochodów to\[\frac{\frac{24}{40}\cdot 300+500+\frac{16}{40}\cdot 600}{2000}=0{,}46.\]Jest to frakcja (wskaźnik struktury) z próby. Wzory znajdziesz w temacie ,,przedział ufności dla wskaźnika struktury' bądź ,,dla frakcji".
Kashim
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 maja 2021, 16:58
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Przedział ufności dla wskaźnika struktury

Post autor: Kashim »

O super, właśnie o takie coś mi chodziło. To mi w zupełności wystarczy. Dziękuję bardzo!
daripar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 kwie 2022, 22:36

Re: Przedział ufności dla wskaźnika struktury

Post autor: daripar »

dobry wieczór,
Mam problem z tym samym zadaniem, nie do końca wiem jak wyznaczyć ten przedział ufności który jest obwarowany czasem. 56-136.
czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wyzaczyć przedział? szukałam informacji ale niestety słabo się czuję w tym temacie.
ODPOWIEDZ