Proszę o pomoc
Udowodnij, że jeżeli
\( A∪B∪C = \Omega,\ P(A) = 2P(B),\ P(C) = 3P(B),\ P(A ∩ B) =
P(A∩C)\) to \( \frac{1}{6} \le P(B) \le \frac{1}{4} \)
prawdopodobienstwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: prawdopodobienstwo
Elementarnie, z wykorzystaniem schematu Venne'a:
Niech \(x,y,z,t\) będą prawdopodobieństwami zdarzeń jak na rysunku Wtedy
\(1=4x+4y+5z+6t\ge 4x+4y+4z+4t=4P(B)\)
oraz
\(1=4x+4y+5z+6t\le 6x+6y+6z+6t=6P(B)\)
skąd teza
Pozdrawiam
Niech \(x,y,z,t\) będą prawdopodobieństwami zdarzeń jak na rysunku Wtedy
\(1=4x+4y+5z+6t\ge 4x+4y+4z+4t=4P(B)\)
oraz
\(1=4x+4y+5z+6t\le 6x+6y+6z+6t=6P(B)\)
skąd teza
Pozdrawiam