Statystyka - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natioo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2021, 12:16
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Statystyka - prawdopodobieństwo

Post autor: natioo »

Chcemy zbadać prawdopodobieństwo, że wartości pewnej zmiennej losowej skokowej będą zawarte w przedziale \((2;5)\).
Która z poniższych formuł przedstawia poprawny wzór na obliczenie tej wartości?

1) \(P(2<X<5)=1-P(X=0)-P(X=1)-P(X=2)\)
2) \(P(2<X<5)=P(X=2)+P(X=3)+P(X=4)+P(X=5)\)
3) \(P(2<X<5)=P(X=5)-P(X=2)\)
4) \(P(2<X<5)=P(X=3)+P(X=4)\)

Proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 13 maja 2021, 15:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Statystyka - prawdopodobieństwo

Post autor: Jerry »

wg mnie: 4)
Pomiędzy \(2\) i \(5\), skokowo, są \(3\) i \(4\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ