Detal o numerze seryjnym E97w wykorzystywany przez przedsiębiorstwo A jest produkowany w kraju oraz za granicą. Przedsiębiorstwo 80 % wykorzystywanych detali kupuje na rynku krajowym, resztę importuje z zagranicy. Wiadomo, że w produkcji krajowej tego detalu braki stanowią 4% a w produkcji zagranicznej 5%. ile wynosi prawdopodobieństwo, że we wspomnianym przedsiębiorstwie pobrany losowo do produkcji detal E97w jest dobry i pochodzi z kraju?
Proszę o pomoc!
Statystyka - prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Statystyka - prawdopodobieństwo
Całkowicie:
\(p(D)=0,80\cdot0,96+0,20\cdot0,95\)
Z wzoru Bayesa
\(p(K/D)=\frac{0,80\cdot0,96}{0,80\cdot0,96+0,20\cdot0,95}\)
ale na Twoje pytanie odpowiedziałbym
\(p(D\cap K)=0,80\cdot0,96\)
Pozdrawiam
\(p(D)=0,80\cdot0,96+0,20\cdot0,95\)
Z wzoru Bayesa
\(p(K/D)=\frac{0,80\cdot0,96}{0,80\cdot0,96+0,20\cdot0,95}\)
ale na Twoje pytanie odpowiedziałbym
\(p(D\cap K)=0,80\cdot0,96\)
Pozdrawiam