Na loterię przygotowano 250 losów, z których 6 wygrywa. Prawdopodobieństwo, że wśród pięciu zakupionych losów jest: (do 4 miejsc po przecinku)
a) jeden wygrywający wynosi Odpowiedź
b) są dwa wygrywające wynosi Odpowiedź
c) jest przynajmniej jeden wygrywający wynosi Odpowiedź
d) są przynajmniej dwa wygrywające Odpowiedź
prawdopodobieństwo - wsparcie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo - wsparcie
To schemat Bernoulli'ego (tak dla ciekawości to piszę, bo pewnie cię to wali).
Prawdopodobieństwo sukcesu (losu wygrywającego) \(p= \frac{6}{250}=0,024 \)
a) \(\displaystyle P(X_5=1)={5\choose1}0,024^1(1-0,024)^{5-1}\approx 0,1089\)
b) \(\displaystyle P(X_5=2)={5\choose2}0,024^2\cdot(1-0,024)^{5-2}\approx 0,0054 \)
Prawdopodobieństwo sukcesu (losu wygrywającego) \(p= \frac{6}{250}=0,024 \)
a) \(\displaystyle P(X_5=1)={5\choose1}0,024^1(1-0,024)^{5-1}\approx 0,1089\)
b) \(\displaystyle P(X_5=2)={5\choose2}0,024^2\cdot(1-0,024)^{5-2}\approx 0,0054 \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo - wsparcie
c) jest przynajmniej jeden wygrywający wynosi Odpowiedź 0,1144
d) są przynajmniej dwa wygrywające Odpowiedź 0,0055