prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

prawdopodobieństwo

Post autor: Lothar »

Proszę o sprawdzenie odpowiedzi pkt. 1-3 oraz naprowadzenie na rozwiązanie pkt. 4-5.
W urnie jest 1000 kartoników będących losami loterii pieniężnej. Trzy kartoniki dają wygraną po 200 zł i dziewięć po 10 zł. Reszta kartoników to losy puste. Pierwszy z uczestników zakupił jeden los.
1. Prawdopodobieństwo, że wyciągnął los wygrywający wynosi Odpowiedź: 0,012
2. Prawdopodobieństwo, że wyciągnął los pusty wynosi Odpowiedź: 0,988
3. Prawdopodobieństwo, że wyciągnął los dający wygraną 200 zł wynosi Odpowiedź 0,2
4. Zakładając, że wszystkie losy zostaną sprzedane, przychód organizatora będzie wynosił przynajmniej 1000 zł, jeżeli cena losu będzie wynosić przynajmniej Odpowiedź ………… zł.
5. Jeżeli sprzedanych zostanie tylko 25% losów oraz wszystkie wygrywające zostaną sprzedane, to minimalna cena losu zapewniająca przychód organizatora minimum 1000 zł wynosi ……… zł.[/list]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

Lothar pisze: 05 maja 2021, 16:51 Proszę o sprawdzenie odpowiedzi pkt. 1-3 oraz naprowadzenie na rozwiązanie pkt. 4-5.
W urnie jest 1000 kartoników będących losami loterii pieniężnej. Trzy kartoniki dają wygraną po 200 zł i dziewięć po 10 zł. Reszta kartoników to losy puste. Pierwszy z uczestników zakupił jeden los.
1. Prawdopodobieństwo, że wyciągnął los wygrywający wynosi Odpowiedź: 0,012
2. Prawdopodobieństwo, że wyciągnął los pusty wynosi Odpowiedź: 0,988
3. Prawdopodobieństwo, że wyciągnął los dający wygraną 200 zł wynosi Odpowiedź 0,2
4. Zakładając, że wszystkie losy zostaną sprzedane, przychód organizatora będzie wynosił przynajmniej 1000 zł, jeżeli cena losu będzie wynosić przynajmniej Odpowiedź ………… zł.
5. Jeżeli sprzedanych zostanie tylko 25% losów oraz wszystkie wygrywające zostaną sprzedane, to minimalna cena losu zapewniająca przychód organizatora minimum 1000 zł wynosi ……… zł.[/list]
3. Prawdopodobieństwo, że wyciągnął los dający wygraną 200 zł wynosi Odpowiedź 0,003

4. Zakładając, że wszystkie losy zostaną sprzedane, przychód organizatora będzie wynosił przynajmniej 1000 zł, jeżeli cena losu będzie wynosić przynajmniej Odpowiedź 1,69 zł.
  • 690 zł wypłaci na wygrane + 1000 zł zarobek=1690zł na 1000 losów
5. Jeżeli sprzedanych zostanie tylko 25% losów oraz wszystkie wygrywające zostaną sprzedane, to minimalna cena losu zapewniająca przychód organizatora minimum 1000 zł wynosi 6,76 zł.
  • 690 zł na wygrane + 1000zł zarobek =1690 zł na \( 0,25 \cdot 1000=250\) losów
ODPOWIEDZ