zadanie z żarówkami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snopy123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 24 kwie 2021, 16:16
Podziękowania: 3 razy

zadanie z żarówkami

Post autor: snopy123 »

W pewnym procesie produkcyjnym żarówek, przeciętnie 2% żarówek
jest wadliwych. Każda sztuka jest zbadana przed wysłaniem do sprzedaży. Błąd klasyfikacji
żarówki zarówno dobrej jak i wadliwej wynosi 1%.

a) Wyznaczyć frakcję żarówek klasyfikowanych jako dobre.
b) Jaki procent sztuk wysłanych do sprzedaży jest dobry?


Od czego tutaj zacząć?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1932 razy

Re: zadanie z żarówkami

Post autor: Jerry »

Ja bym rozpatrzył problem z tw. o p-wie całkowitym:
\(p(K_D)=0,98\cdot0,99+0,02\cdot0,01=\ldots\)
gdzie \(K_D\) oznacza sklasyfikowana jako dobra.
Z wzoru Bayesa
\(p(D/K_D)={0,98\cdot0,99\over 098\cdot0,99+0,02\cdot0,01}=\ldots\)
gdzie \(D\) oznacza dobra

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: zadanie z żarówkami

Post autor: panb »

snopy123 pisze: 25 kwie 2021, 14:49 W pewnym procesie produkcyjnym żarówek, przeciętnie 2% żarówek
jest wadliwych. Każda sztuka jest zbadana przed wysłaniem do sprzedaży. Błąd klasyfikacji
żarówki zarówno dobrej jak i wadliwej wynosi 1%.

a) Wyznaczyć frakcję żarówek klasyfikowanych jako dobre.
b) Jaki procent sztuk wysłanych do sprzedaży jest dobry?


Od czego tutaj zacząć?
Od zapisu danych:
\(P(Ż=w)=0,02 \So P(Ż=d)=1-0,02=0,98\\
P(K=d| Ż=w)=P(K=w | Ż=d)=0,01 \So P(K=d |Ż=d)=0,99=P(K=w | Ż=w)\)


a) \(P(K=d)=P(K=d |Ż=w)\cdot P(Ż=w)+P(K=d|Ż=d)\cdot P(Ż=d)=\\ \qquad=0,01\cdot 0,02+0,99\cdot0,98=0,97=97\%\)
Wobec tego (chociaż o to nie pytają) \(P(K=w)=1-0,97=0,03=3\%\)

b) Do sprzedaży wysyłane są te, które zakwalifikowano jako dobre, więc ... powinno być jak wyżej, albo @Jerry ma rację.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1932 razy

Re: zadanie z żarówkami

Post autor: Jerry »

panb pisze: 25 kwie 2021, 16:12 b) Do sprzedaży wysyłane są te, które zakwalifikowano jako dobre, więc ... powinno być jak wyżej
Upierać się przy swoim nie będę, ale argumentem może być:
snopy123 pisze: 25 kwie 2021, 14:49 b) Jaki procent sztuk wysłanych do sprzedaży jest dobry?
a nie zakwalifikowany jako dobry - tych, wg mnie, jest \(100\%\).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: zadanie z żarówkami

Post autor: panb »

Ja się nie będę upierać.
snopy123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 24 kwie 2021, 16:16
Podziękowania: 3 razy

Re: zadanie z żarówkami

Post autor: snopy123 »

Dziękuje Wam bardzo za pomoc, a co do odpowiedzi mojego zadania powinno być(według książki)- w a)0,9704 b)99,979, więc wychodzi na to, że @Jerry ma rację :)
ODPOWIEDZ