Prawdopodobieństwo sumy 3 zdarzeń.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rayne
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2021, 17:36
Płeć:

Prawdopodobieństwo sumy 3 zdarzeń.

Post autor: Rayne »

Korzystając z własności \(P(E \cup F)=P(E)+P(F) - P(E \cap F)\), wyprowadź wzór na prawdopdobienstwo sumy trzech zdarzeń.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo sumy 3 zdarzeń.

Post autor: panb »

Rayne pisze: 22 kwie 2021, 17:48 Korzystając z własności \(P(E \cup F)=P(E)+P(F) - P(E \cap F)\), wyprowadź wzór na prawdopdobienstwo sumy trzech zdarzeń.
\( P(A \cup B \cup C)=P[A \cup (B \cup C)]=P(A)+P(B \cup C)-P[A \cap (B \cup C)]=\\=
P(A)+[P(B)+P(C)-P(B \cap C)]-P[(A \cap B) \cup (A \cap C)]=\\
=P(A)+P(B)+P(C)-P(B \cap C)-[P(A \cap B)+P(A \cap C)-P(A \cap B \cap A \cap C)]\)

\[P(A \cup B \cup C)=P(A)+P(B)+P(C)-P(A \cap B)-P(A \cap C)-P(B \cap C)+P(A \cap B \cap C)\]
ODPOWIEDZ