Statystyka-wartość oczekiwana zmiennej losowej, wariancja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
d1234
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 16 kwie 2021, 12:55
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Statystyka-wartość oczekiwana zmiennej losowej, wariancja

Post autor: d1234 »

W grupie studenckiej przeprowadzono egzamin. Dwóch studentów otrzymało
ocenę bardzo dobrą, sześciu ocenę dobrą, ośmiu ocenę dostateczną i czterech niedostateczną.
Niech 𝑋 oznacza ocenę wylosowanego studenta. Obliczyć 𝔼𝑋 i 𝔻𝑋. Odp.: 𝔼𝑋 = 3,3, 𝔻𝑋 = 0,9.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Statystyka-wartość oczekiwana zmiennej losowej, wariancja

Post autor: eresh »

d1234 pisze: 17 kwie 2021, 11:24 W grupie studenckiej przeprowadzono egzamin. Dwóch studentów otrzymało
ocenę bardzo dobrą, sześciu ocenę dobrą, ośmiu ocenę dostateczną i czterech niedostateczną.
Niech 𝑋 oznacza ocenę wylosowanego studenta. Obliczyć 𝔼𝑋 i 𝔻𝑋. Odp.: 𝔼𝑋 = 3,3, 𝔻𝑋 = 0,9.
\(P(X=2)=\frac{4}{20}\\
P(X=3)=\frac{8}{20}\\
P(X=4)=\frac{6}{20}\\
P(X=5)=\frac{2}{20}\\
\mathbb{E}X=2\cdot\frac{4}{20}+3\cdot\frac{8}{20}+4\cdot\frac{6}{20}+5\cdot \frac{2}{20}\\
\mathbb{E}X^2=2^2\cdot\frac{4}{20}+3^2\cdot\frac{8}{20}+4^2\cdot\frac{6}{20}+5^2\cdot \frac{2}{20}\\
\mathbb{D}^2X=\mathbb{E}X^2-\mathbb{E}^2X\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ