Rachunek prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fori7894
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2021, 06:07
Podziękowania: 3 razy

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: Fori7894 »

Z tali 24 kart losujemy dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy damę i króla.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

Fori7894 pisze: 11 kwie 2021, 20:52 Z tali 24 kart losujemy dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy damę i króla.
\(\overline{\overline{\Omega}}={24\choose 2}\\
\overline{\overline{A}}=4\cdot 4\\
P(A)=\frac{16}{{24\choose 2}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ