Przeprowadzono dwie próby po 100 wyników, każda podlega rozkładowi Gaussa.
Z jednej próby uzyskano: wartość średnią 20, niepewność standardową 4,
z drugiej próby uzyskano: wartość średnią 21, niepewność standardową 5.
Ile wyniosą wartość średnia i jej niepewność standardowa, gdy połączymy wyniki tych prób?
Dziękuje za pomoc
Rozkład Gaussa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 kwie 2021, 12:32
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozkład Gaussa
Wtedy liczysz średnią ważoną.
\(x = \frac{\frac{20}{16} + \frac{21}{25}}{\frac{1}{16} + \frac{1}{25}} =\frac{20\cdot 25 + 21\cdot 16}{25+16} =\frac{836}{41} \approx 20,4\),
której niepewność wynosi
\(\sigma = (\frac{1}{16} + \frac{1}{25})^{-1/2} \approx 3,2\)
\(x = \frac{\frac{20}{16} + \frac{21}{25}}{\frac{1}{16} + \frac{1}{25}} =\frac{20\cdot 25 + 21\cdot 16}{25+16} =\frac{836}{41} \approx 20,4\),
której niepewność wynosi
\(\sigma = (\frac{1}{16} + \frac{1}{25})^{-1/2} \approx 3,2\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozkład Gaussa
PS. nie umieszczaj takich zadań w dziale szkoła podstawowa, bo będziesz długo czekał na rozwiązanie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Rozkład Gaussa
Zamieściłem te wyniki w swoim sprawozdaniu lecz prowadzący laboratoria nie uznał mi ich. Napisał mi, że "nie wierzę w te wartości". Czy to zadanie napewno jest rozwiązane poprawnie?korki_fizyka pisze: ↑10 maja 2021, 18:15 Wtedy liczysz średnią ważoną.
\(x = \frac{\frac{20}{16} + \frac{21}{25}}{\frac{1}{16} + \frac{1}{25}} =\frac{20\cdot 25 + 21\cdot 16}{25+16} =\frac{836}{41} \approx 20,4\),
której niepewność wynosi
\(\sigma = (\frac{1}{16} + \frac{1}{25})^{-1/2} \approx 3,2\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozkład Gaussa
Też bym nie uwierzył, gdybym nie zobaczył Twoich wyników pomiarów, instrukcji i o co kaman
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Rozkład Gaussa
Akurat to było pytanie kontrolne i dane z treści zadania w żaden sposób nie były powiązane z wynikami pomiarów itp. A więc co mogę zrobić w takiej sytuacji?korki_fizyka pisze: ↑01 cze 2021, 19:20 Też bym nie uwierzył, gdybym nie zobaczył Twoich wyników pomiarów, instrukcji i o co kaman
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozkład Gaussa
Poczytać o tym w podręczniku?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl