Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jeremyyy
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 02 mar 2021, 18:41
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: Jeremyyy »

Książka o 800 stronach zawiera 80 błędów drukarskich. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia węιcej niż trzech błędów na losowo wybranej stronie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Jeremyyy pisze: 08 kwie 2021, 09:36 Książka o 800 stronach zawiera 80 błędów drukarskich. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia węιcej niż trzech błędów na losowo wybranej stronie?
\(\lambda=800\cdot\frac{1}{80}=10\\
P(X>3)=1-P(X\leq 3)=1-(\frac{10^0e^{-10}}{0!}+\frac{10^1e^{-10}}{1!}+\frac{10^2e^{-10}}{2!}+\frac{10^3e^{-10}}{3!})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ