Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Babuszka11
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 30 mar 2021, 20:22
Podziękowania: 1 raz

Prawdopodobieństwo

Post autor: Babuszka11 »

Wiadomo że 5% studentów - I grupa potrafi odpowiedzieć na wszystkie pytania egzaminacyjne. 30% studentów - II grupa potrafi odpowiedzieć na 70% pytań egzaminacyjnych. 40% studentów - III grupa potrafi odpowiedzieć na 60% pytań egzaminacyjnych. 25% studentów - IV grupa potrafi odpowiedzieć na 50% pytań egzaminacyjnych. Z zespołu wszystkich studentów wybrano w sposób przypadkowy jednego. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany student:

a)odpowie na zadane pytanie

b)należy do grupy 2, jeśli stwierdzono, że odpowiedział na zadane pytanie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Babuszka11 pisze: 08 kwie 2021, 09:01 Wiadomo że 5% studentów - I grupa potrafi odpowiedzieć na wszystkie pytania egzaminacyjne. 30% studentów - II grupa potrafi odpowiedzieć na 70% pytań egzaminacyjnych. 40% studentów - III grupa potrafi odpowiedzieć na 60% pytań egzaminacyjnych. 25% studentów - IV grupa potrafi odpowiedzieć na 50% pytań egzaminacyjnych. Z zespołu wszystkich studentów wybrano w sposób przypadkowy jednego. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany student:

a)odpowie na zadane pytanie

b)należy do grupy 2, jeśli stwierdzono, że odpowiedział na zadane pytanie
\(P(A)=0,05\cdot 1+0,3\cdot 0,7+0,4\cdot 0,6+0,25\cdot 0,5
\)

\(
P(B)=\frac{0,3\cdot 0,7}{0,05\cdot 1+0,3\cdot 0,7+0,4\cdot 0,6+0,25\cdot 0,5}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Babuszka11
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 30 mar 2021, 20:22
Podziękowania: 1 raz

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: Babuszka11 »

Możesz wytłumaczyć, o co chodzi w rozwiązaniu podpunktu B?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Babuszka11 pisze: 08 kwie 2021, 09:39 Możesz wytłumaczyć, o co chodzi w rozwiązaniu podpunktu B?
skorzystałam z twierdzenia Bayesa
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ