Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Loliczka11
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 kwie 2021, 12:29
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: Loliczka11 »

Dwaj snajperzy strzelają niezależnie do tarczy. Pierwszy trafia do celu z prawdopodobieństwem \(\frac{3}{4}\)a drugi z prawdopodobieństwem \(\frac{1}{2}\).

a)Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia do celu je ́sli obaj strzelają jednocześnie?

b)Po oddaniu strzałów okazało się, że tylko jeden z nich był celny. Jakie jest prawdopodobieństwo, że trafił i) pierwszy, ii) drugi strzelec?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

Loliczka11 pisze: 07 kwie 2021, 17:32 Dwaj snajperzy strzelają niezależnie do tarczy. Pierwszy trafia do celu z prawdopodobieństwem \(\frac{3}{4}\)a drugi z prawdopodobieństwem \(\frac{1}{2}\).

a)Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia do celu je ́sli obaj strzelają jednocześnie?

b)Po oddaniu strzałów okazało się, że tylko jeden z nich był celny. Jakie jest prawdopodobieństwo, że trafił i) pierwszy, ii) drugi strzelec?
Drzewko obrazuje sytuację
czarny: 1. strzelec<br />niebieski: 2. strzelec
czarny: 1. strzelec
niebieski: 2. strzelec
  1. \(p_a= \frac{3}{4} \cdot \frac{1}{2} + \frac{3}{4} \cdot \frac{1}{2} + \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{2} = \frac{7}{8} \)
    1. \(p_i = \frac{3}{4} \cdot \frac{1}{2}= \frac{3}{8} \)
    2. \(p_{ii}= \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{2}= \frac{1}{8} \)
ODPOWIEDZ