No to ogolnie jest 5493 i 5492 pacjentów leczonych na nadciśnienie.
Ze 148 z 5493 pacjentów, którzy otrzymuja konwencjonalne leczenie wystąpił potem wylew/zawał.
192 z 5492 pacjentów którzy otrzymuja alternatywne środki medyczne na leczenie nadciśnienia również wystąpił wylew
A) mam otrzymać 95% przedZialu ufności dla różnicy w proporcjach między jednym a drugim leczeniem u pacjentów którzy potem dostali zawał
(Właśnie do mnie dotarło ze oba leczenia maja inna liczbę całkowita pacjentów (facepalm)... sądziłem ze dla obu jest ta sama grupa ludzi ehh... jedna cyfra różnicy )
Ciagle czuje się ze czegos mi brakuje jednak.
Jakie wzory powinienem użyć by obliczyć to? Czy mogę potraktować 148 i 192 jako odchylenia od podanych grup?
Przedzial ufności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1505
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Przedzial ufności
Przedział ufności dla różnicy dwóch frakcji
\( Pr( L \leq p_{1} - p_{2} \leq P ) = 1 -\alpha \)
\( L = \hat{p_{1}} - \hat{p_{2}} - z_{\frac{\alpha}{2}} \cdot \sqrt{\frac{\hat{p_{1}}\cdot (1-\hat{p_{1}})}{m} + \frac{\hat{p_{2}}\cdot (1 -\hat{p_{2}})}{n}} \)
\( P = \hat{p_{1}} - \hat{p_{2}} + z_{\frac{\alpha}{2}} \cdot \sqrt{\frac{\hat{p_{1}}\cdot (1-\hat{p_{1}})}{m} + \frac{\hat{p_{2}}\cdot (1 -\hat{p_{2}})}{n}} \)
\( \hat{p_{1}} = \frac{148}{5493}, \ \ \hat{p_{2}} = \frac{192}{5492}, \)
\( z_{\frac{\alpha}{2}} \) - kwantyl rzędu \(\frac{\alpha}{2} \) - standaryzowanego rozkładu normalnego.
\( Pr( L \leq p_{1} - p_{2} \leq P ) = 1 -\alpha \)
\( L = \hat{p_{1}} - \hat{p_{2}} - z_{\frac{\alpha}{2}} \cdot \sqrt{\frac{\hat{p_{1}}\cdot (1-\hat{p_{1}})}{m} + \frac{\hat{p_{2}}\cdot (1 -\hat{p_{2}})}{n}} \)
\( P = \hat{p_{1}} - \hat{p_{2}} + z_{\frac{\alpha}{2}} \cdot \sqrt{\frac{\hat{p_{1}}\cdot (1-\hat{p_{1}})}{m} + \frac{\hat{p_{2}}\cdot (1 -\hat{p_{2}})}{n}} \)
\( \hat{p_{1}} = \frac{148}{5493}, \ \ \hat{p_{2}} = \frac{192}{5492}, \)
\( z_{\frac{\alpha}{2}} \) - kwantyl rzędu \(\frac{\alpha}{2} \) - standaryzowanego rozkładu normalnego.