Prawdopodobieństwo - dziki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Przytulna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 25 lut 2021, 18:09
Podziękowania: 2 razy

Prawdopodobieństwo - dziki

Post autor: Przytulna »

Zadanie 2
5 myśliwych strzela do biegnącego dzika. Prawdopodobieństwo, że jeden myśliwy trafi dzika wynosi 0,75. Oblicz ile wynosi prawdopodobieństwo, że:
a) Dzik zostanie trafiony
b) Dzik zostanie trafiony przez 2 myśliwych
c) Dzik zostanie trafiony przez wszystkich myśliwych
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo - dziki

Post autor: kerajs »

\(P(a)=1- {5 \choose 0}(0,75)^0 (1-0,75)^5\\
P(b)= {5 \choose 2}(0,75)^2 (1-0,75)^3\\
P(c)= {5 \choose 5}(0,75)^5 (1-0,75)^0\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo - dziki

Post autor: korki_fizyka »

Zadanie na poziomie szkoły średniej!
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ