Pomiary 20 próbek ciągu generowanego przez stałe paliwo rakietowe dały następujące
wyniki:
2128.7
1718.4
2167.1
2153.6
1679.1
1787.4
2387.5
2423.3
2317.2
2562.3
1679.9
2122.6
2001.3
2356.9
2323.2
2644.3
2107.6
2153.2
1788.4
1737.4
Czy na poziomie istotności 0.01 możemy stwierdzić, że mediana wynosi 2000?
Z tych danych wychodzi, że mediana = 2140,95
Niestety nie mam pojęcia jak się zabrać za to zadanie.
Wiem, że trzeba skorzystać z tablicy która jest np. pod tym linkiem:
http://agata.migalska.staff.iiar.pwr.wr ... lcoxon.pdf
Bardzo proszę o pomoc, niestety przeszukałem pół internetu i nic nie znalazłem na ten temat, a przynajmniej nic nie zrozumiałem.
Prowadzący powiedział jedynie, że zadania są banalne, krótkie i przyjemne...
Test znaków, mediana, statystyka, 1 zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1505
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Test znaków, mediana, statystyka, 1 zadanie
Test znaków Wilcoxona
1.
Hipotezy
\( H_{0}: me = 2000 \)
\( H_{1}: me \neq 2000 \)
\( \alpha = 0,01 \)
\( n = 20 \)
Hipotetyczna wartość średnia mediany \( me = 2000 \)
Hipotezę zerową weryfikujemy za pomocą testu Wilcoxona
Rozpoczynamy od tabeli zawierającej numer obserwacji, wartość obserwowanego ciągu oraz różnice pomiędzy ciągiem, a hipotetyczną wartością średnią mediany.
Następnie sortujemy wartości próby rosnąco według wartości bezwzględnych nadajemy każdej obserwacji rangę równą jej położeniu w posortowanym ciągu.
Jeżeli dwie (lub więcej) obserwacji mają taką samą różnicę bezwzględną, wówczas wszystkim takim obserwacjom nadajemy rangę
równą średniej arytmetycznej rang, które by uzyskały, gdyby nie były sobie równe
W ostatniej kolumnie wpisujemy znak różnicy (znakujemy rangi).
Sumujemy rangi ze znakami + ( suma \( w ^{+}\) ) i rangi ze znakami - ( suma \( w^{-} \))
Obliczamy wartość statystyki testowej \( w = min (w^{+}, w^{-}). \)
Z tablicy wartości krytycznych dla testu Wilcoxona (załącznik) odczytujemy wartość krytyczną statystyki \( w^{*}_{0,01, 20} \) dla poziomu istotności \( \alpha = 0,01 \) i \( n = 20.\)
Hipotezę zerową odrzucamy, jeżeli wartość statystyki testowej z próby \( w \) jest mniejsza lub równa wartości krytycznej \( w^{*}_{0,01, 20}. \)
1.
Hipotezy
\( H_{0}: me = 2000 \)
\( H_{1}: me \neq 2000 \)
\( \alpha = 0,01 \)
\( n = 20 \)
Hipotetyczna wartość średnia mediany \( me = 2000 \)
Hipotezę zerową weryfikujemy za pomocą testu Wilcoxona
Rozpoczynamy od tabeli zawierającej numer obserwacji, wartość obserwowanego ciągu oraz różnice pomiędzy ciągiem, a hipotetyczną wartością średnią mediany.
Następnie sortujemy wartości próby rosnąco według wartości bezwzględnych nadajemy każdej obserwacji rangę równą jej położeniu w posortowanym ciągu.
Jeżeli dwie (lub więcej) obserwacji mają taką samą różnicę bezwzględną, wówczas wszystkim takim obserwacjom nadajemy rangę
równą średniej arytmetycznej rang, które by uzyskały, gdyby nie były sobie równe
W ostatniej kolumnie wpisujemy znak różnicy (znakujemy rangi).
Sumujemy rangi ze znakami + ( suma \( w ^{+}\) ) i rangi ze znakami - ( suma \( w^{-} \))
Obliczamy wartość statystyki testowej \( w = min (w^{+}, w^{-}). \)
Z tablicy wartości krytycznych dla testu Wilcoxona (załącznik) odczytujemy wartość krytyczną statystyki \( w^{*}_{0,01, 20} \) dla poziomu istotności \( \alpha = 0,01 \) i \( n = 20.\)
Hipotezę zerową odrzucamy, jeżeli wartość statystyki testowej z próby \( w \) jest mniejsza lub równa wartości krytycznej \( w^{*}_{0,01, 20}. \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Test znaków, mediana, statystyka, 1 zadanie
\(H_0: me=2000,\quad H1: me\neq2000\)michal16 pisze: ↑18 sty 2021, 23:56 Pomiary 20 próbek ciągu generowanego przez stałe paliwo rakietowe dały następujące
wyniki:
2128.7 +
1718.4 -
2167.1 +
2153.6 +
1679.1 -
1787.4 -
2387.5 +
2423.3 +
2317.2 +
2562.3 +
1679.9 -
2122.6 +
2001.3 +
2356.9 +
2323.2 +
2644.3 +
2107.6 +
2153.2 +
1788.4 -
1737.4 -
Czy na poziomie istotności 0.01 możemy stwierdzić, że mediana wynosi 2000?
Z tych danych wychodzi, że mediana = 2140,95
Niestety nie mam pojęcia jak się zabrać za to zadanie.
Wiem, że trzeba skorzystać z tablicy która jest np. pod tym linkiem:
http://agata.migalska.staff.iiar.pwr.wr ... lcoxon.pdf
Bardzo proszę o pomoc, niestety przeszukałem pół internetu i nic nie znalazłem na ten temat, a przynajmniej nic nie zrozumiałem.
Prowadzący powiedział jedynie, że zadania są banalne, krótkie i przyjemne...
Jeśli wartość większa od hipotetycznej mediany to +, mniejsza to - równa, to zero.
Liczymy czego jest mniej plusów, czy minusów i sprawdzamy w tabeli (bo wyników jest mniej niż 25).
Jeśli wartość obliczona jest mniejsza lub równa krytycznej, odrzucamy hipotezę o równości median na korzyść hipotezy, że są różne.
n- ilość plusów i minusów łącznie (bez zer) , X - ilość znaków, których jest mniej
Oto tablica: 2128.7 +
1718.4 -
2167.1 +
2153.6 +
1679.1 -
1787.4 -
2387.5 +
2423.3 +
2317.2 +
2562.3 +
1679.9 -
2122.6 +
2001.3 +
2356.9 +
2323.2 +
2644.3 +
2107.6 +
2153.2 +
1788.4 -
1737.4 -
Plusów: 14, minusów 6. Wartość krytyczna (z tabeli dla n=20, dwustronny przedział i \( \,\alpha=0,01\)) jest równa 3.
Wartość obliczona (mniejsza z liczb 14, 6) \(6>3\), więc nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy. Mediana jest z dużym prawdopodobieństwem równa 2000.
Tak to się robi!
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Test znaków, mediana, statystyka, 1 zadanie
Czyli jednak zadanie banalne i przyjemne
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl