W urnie są cztery monety, 1 zł, 2 zł i dwa
razy 5 zł. Losujemy jedną, jeśli wypadła złotówka,
to jeszcze raz, a jeśli tym razem 5 zł, to jedną z już
wylosowanych, przypadkową, zwracamy. Zmienna losowa X określa liczbę otrzymanych monet, zmienna
Y określa wartość otrzymanych monet. Oblicz wartości oczekiwane obu zmiennych oraz wariancję X.
Czy zmienne te są niezależne? (uzasadnij).
Prawdopodobienstwo(urna, monety))
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 29
- Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobienstwo(urna, monety))
rozkłady tych zmiennych:
\(X\sim \left\{ \left(2, \frac{1}{12} \right) ;\left(1, \frac{11}{12} \right) \right\} \)
\(Y\sim \left\{\left(1, \frac{1}{12} \right) ; \left(2, \frac{1}{4} \right) ;\left(3, \frac{1}{12} \right) ;\left(5, \frac{7}{12} \right) \right\} \)
zatem:
\(EX=2 \cdot \frac{1}{12}+1 \cdot \frac{11}{12} = \frac{3}{12}= \frac{1}{4} \)
\(X^2\sim \left\{ \left(4, \frac{1}{12} \right) ;\left(1, \frac{11}{12} \right) \right\} \)
\(EX^2=4 \cdot \frac{1}{12}+1 \cdot \frac{11}{12} = \frac{15}{12}= \frac{5}{4} \)
\(E^2X= \frac{1}{16} \)
\(D^2X=EX^2-E^2X=\frac{5}{4}- \frac{1}{16}= \frac{19}{16} \)
\(EY i D^2Y\)-analogicznie
\(X\sim \left\{ \left(2, \frac{1}{12} \right) ;\left(1, \frac{11}{12} \right) \right\} \)
\(Y\sim \left\{\left(1, \frac{1}{12} \right) ; \left(2, \frac{1}{4} \right) ;\left(3, \frac{1}{12} \right) ;\left(5, \frac{7}{12} \right) \right\} \)
zatem:
\(EX=2 \cdot \frac{1}{12}+1 \cdot \frac{11}{12} = \frac{3}{12}= \frac{1}{4} \)
\(X^2\sim \left\{ \left(4, \frac{1}{12} \right) ;\left(1, \frac{11}{12} \right) \right\} \)
\(EX^2=4 \cdot \frac{1}{12}+1 \cdot \frac{11}{12} = \frac{15}{12}= \frac{5}{4} \)
\(E^2X= \frac{1}{16} \)
\(D^2X=EX^2-E^2X=\frac{5}{4}- \frac{1}{16}= \frac{19}{16} \)
\(EY i D^2Y\)-analogicznie