Prawdopodobieństwo( z systemem 16-tkowym)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amf3tam1nz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 15 gru 2020, 18:24
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo( z systemem 16-tkowym)

Post autor: amf3tam1nz »

Wszystkie cyfry układu szesnastkowego (od 0 do F) ustawiono losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pomiędzy cyframi A i C znajdują się dwie cyfry parzyste i ani jedna nieparzysta? Podaj dokładny ułamek
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Prawdopodobieństwo( z systemem 16-tkowym)

Post autor: Jerry »

\(|\Omega|=16!\)
Ponieważ:
1. ustalam pozycje dla A, C
2. ustawiam je
3. wstawiam dwie parzyste pomiędzy nie
4. uzupełniam pozostałe pozycje
to
\(|A|=13\cdot 2!\cdot (6\cdot 5)\cdot 12!\)
i do p-wa blisko
Odp.
\({1\over56}\)
Pozdrawiam

[edited] poprawka po poniższym
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo( z systemem 16-tkowym)

Post autor: kerajs »

Jerry pisze: 16 sty 2021, 23:32 \(|A|=16\cdot 2!\cdot (6\cdot 5)\cdot 12!\)
Czy nie powinno być
\(|A|=13\cdot 2!\cdot (6\cdot 5)\cdot 12!\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Prawdopodobieństwo( z systemem 16-tkowym)

Post autor: Jerry »

kerajs pisze: 17 sty 2021, 07:22 Czy nie powinno być
\(|A|=13\cdot 2!\cdot (6\cdot 5)\cdot 12!\)
Powinno! Bad-click, tak jak Twój "kciuk"... Już poprawiam!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ