Witam,
proszę o wsparcie
W partii złożonej ze 500 żarówek kontrola wykazała, że 2% żarówek nie spełnia normy jakości. Prawdopodobieństwo, że spośród ośmiu losowo wybranych żarówek dokładnie jedna nie spełnia normy jakości wynosi:
Jakim rozkładem obliczyć to prawdopodobieństwo i jakie są dane wejściowe (konkretnie n)
pozdrawiam
prawdopobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1538
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: prawdopobieństwo
Doświadczenie losowe polega na losowaniu bez zwracania \( 8 \) żarówek z partii, w której znajduje się \( 500 \) żarówek, w tym \( 500\cdot 0,02 = 10 \) żarówek wadliwych.
Prawdopodobieństwo, że dokładnie jedna żarówka okaże się wadliwą obliczamy z rozkładu hipergeometrycznego
\( Pr (500, 1) = \frac{{10\choose 1}{490\choose 7}}{{500\choose 8}} \approx 0,14. \)
Interpretacja otrzymanego wyniku
W wyniku realizacji doświadczenia losowego możemy oczekiwać, że w około \( 14\% \) ogólnej liczby jego wyników otrzymamy dokładnie jedną żarówkę wadliwą.
Prawdopodobieństwo, że dokładnie jedna żarówka okaże się wadliwą obliczamy z rozkładu hipergeometrycznego
\( Pr (500, 1) = \frac{{10\choose 1}{490\choose 7}}{{500\choose 8}} \approx 0,14. \)
Interpretacja otrzymanego wyniku
W wyniku realizacji doświadczenia losowego możemy oczekiwać, że w około \( 14\% \) ogólnej liczby jego wyników otrzymamy dokładnie jedną żarówkę wadliwą.
Re: prawdopobieństwo
Po przeczytaniu Pana odpowiedzi, pierwsze co mi się nasunęło "Ale Kozak!", dziękuję za wytłumaczenie, wszystko jasne,
pozdrawiam
pozdrawiam