Stopnie swobody
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stopnie swobody
Wyznaczyć minimalną liczebność próby służącej do oszacowania średniego wzrostu uczniów w klasach piątych szkół podstawowych, jeśli w próbie wstępnej liczącej 10 uczniów otrzymano następujące wyniki (w cm): 125, 150, 145, 130, 155, 140, 160, 125, 155, 135. Zakładamy dopuszczalny błąd szacunku 5 cm przy współczynniku ufności 0,95.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Stopnie swobody
Wzór mówi, że \[n\ge t^2_{\frac{\alpha}{2} } \frac{s^2}{d^2} \]simp123 pisze: ↑13 sty 2021, 17:31 Wyznaczyć minimalną liczebność próby służącej do oszacowania średniego wzrostu uczniów w klasach piątych szkół podstawowych, jeśli w próbie wstępnej liczącej 10 uczniów otrzymano następujące wyniki (w cm): 125, 150, 145, 130, 155, 140, 160, 125, 155, 135. Zakładamy dopuszczalny błąd szacunku 5 cm przy współczynniku ufności 0,95.
n – liczebność próby
\(s^2\) – wariancja rozkładu z próby
d – maksymalny błąd pomiaru
\(t_{\frac{\alpha}{2}}\) to wartość odczytana z tablic rozkładu t-studenta dla współczynnika ufności \(1-\alpha=0,95 \So \alpha=0,05\)
z \(10-1=9\) stopniami swobody. Tutaj \(t_{\frac{\alpha}{2}}=2,2622\)
Trzeba niestety boleśnie policzyć \(\displaystyle s^2= \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{10}(x_i-\kre{x})^2, \text{ gdzie }\,\,\kre{x}= \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{10}x_i \)
Można liczyć na piechotę albo Excelem.
Oto wyniki: Wstawiając do wzoru będzie \[n_{min}=2,26^2\cdot \frac{151}{5^2}= 31\]
-
- Fachowiec
- Posty: 1509
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Stopnie swobody
\( n = \frac{t^2_{0,05, 9}\cdot s^2}{d^2} \)
Obliczamy wariancję z próby \( s^2 \) i kwantyl rzędu \( 0,05 \) o \( 9 \) stopniach swobody rozkładu Studenta. \( t_{0,05, 9}\)
Program R
Podstawiamy dane liczbowe:
\( n = \frac{(-1,8)^2\cdot 168}{(5)^2} = 21,728 \approx 22. \)
Obliczamy wariancję z próby \( s^2 \) i kwantyl rzędu \( 0,05 \) o \( 9 \) stopniach swobody rozkładu Studenta. \( t_{0,05, 9}\)
Program R
Kod: Zaznacz cały
> wzrost<-c(125, 150, 145, 130, 155, 140, 160, 125, 155, 135)
> s2= var(wzrost)
>s2
[1] 167.7778
> talpha = qt(0.05, 9)
> talpha
[1] -1.833113
\( n = \frac{(-1,8)^2\cdot 168}{(5)^2} = 21,728 \approx 22. \)