Mecze się z tym już trochę i nawet po obliczeniu niektórych nadal nie mam pewności czy dobra rzecz wyliczyłem i w ogóle.
Szpital w Marcu otrzymał 1597 poważnych zgłoszeń wymagających wysłania ambulansu . Bazując na tej liczbie i dostosowując ja do godzin dziennych, załóż ze przyjeżdżające karetki do szpitala w godzinach dziennych mogą być rozpisane procesem Poissona z wartością 3 na godzinę
A) 1)zapisz dystrybucje Poissona odnośnie przyjazdów ambulansów do szpitala w przeciągu 30min podczas godzin dziennych, zapisz wartości dla każdego parametru.
2)oblicz i przedstaw prawdopodobieństwo ze 3 ambulany przyjadą w czasie 30min do szpitala w godzinach dziennych
B) 1)oblicz czas oczekiwania (w godzinach) pomiędzy dwoma (sukcesami) przyjazdami ambulansow w godzinach dziennych. Podaj wartości parametrów
2)oblicz i przedstaw prawdopodobieństwo ze przerwa pomiędzy dwoma (sukcesami) przyjazdów w godzinach dziennych przekroczy 20min.
Mam problem z „godzinach dziennych”, czy to jest ważne w ogóle w zadaniu czy nie?
W A) 1) w ogóle pomieszałem wszystko i obliczałem Poissona i wyszło mi 1.5, podstawilem pod LAMBDE 3 jak napisane na gorze ale te godziny dzienne myla mi wszystko.
W A) 2) wyszło mi ze jest to 0.125 czyli 12.5% szansy na to ze 3 ambilansy przyjadą w ciągu 30min i nie wiem czy to dobrze czy zle mam wątpliwości cały czas
W B) 1) tutaj podstawilem wartości pod 2 wzory bybobliczyc czas oczekiwania ale oba są różne i nie wiem który powinienem użyć by to obliczyć
P(T>t) i P(T<=t) i nie wiem czy mam połączyć oba czy tylko podsaqtic pod drugi.
Siedzę nad tym już trochę przeglądając materiały wszędzie i nie mogę znaleźć ospowiedZi
Proszę o pomoc
Proces Poissona POMOC
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Proces Poissona POMOC
To chyba jakieś Googlowskie tłumaczenie zadania z angielskiego (dystrybucje, dla każdego parametru, itp.)
Masz może oryginał?
Mam problem z „godzinach dziennych”, czy to jest ważne w ogóle w zadaniu czy nie? - to nie jest ważne, chodzi o uściślenie .
Masz może oryginał?
Mam problem z „godzinach dziennych”, czy to jest ważne w ogóle w zadaniu czy nie? - to nie jest ważne, chodzi o uściślenie .
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Proces Poissona POMOC
\[P(X_\lambda=k)= \frac{\lambda^ke^{-\lambda}}{k!} \]Adrian30 pisze: ↑13 sty 2021, 17:23 Mecze się z tym już trochę i nawet po obliczeniu niektórych nadal nie mam pewności czy dobra rzecz wyliczyłem i w ogóle.
Szpital w Marcu otrzymał 1597 poważnych zgłoszeń wymagających wysłania ambulansu . Bazując na tej liczbie i dostosowując ja do godzin dziennych, załóż ze przyjeżdżające karetki do szpitala w godzinach dziennych mogą być rozpisane procesem Poissona z wartością 3 na godzinę
A) 1)zapisz dystrybucje Poissona odnośnie przyjazdów ambulansów do szpitala w przeciągu 30min podczas godzin dziennych, zapisz wartości dla każdego parametru.
2)oblicz i przedstaw prawdopodobieństwo ze 3 ambulany przyjadą w czasie 30min do szpitala w godzinach dziennych
- e - podstawa logarytmu naturalnego \({\displaystyle e=2{,}71828\dots ,} \)
- k – liczba wystąpień zdarzenia, prawdopodobieństwo dane funkcją,
- k ! – silnia k ,
- \(\lambda\) – dodatnia liczba rzeczywista, równa oczekiwanej liczbie zdarzeń w danym przedziale czasu. Na przykład jeżeli zdarzenia występują średnio 4 razy na minutę, a ktoś jest zainteresowany prawdopodobieństwem zdarzenia k razy występującego w 10 minut, może użyć rozkładu Poissona jako model z \({\displaystyle \lambda =10\cdot 4=40.}\)
Z tego opisu wynika, że należy wziąć \(\lambda=3\cdot \frac{1}{2}=1,5 \) i rozkład (cytuję: dystrybucje Poissona odnośnie przyjazdów ambulansów do szpitala w przeciągu 30min) wyrazi się wzorem:
\[P(X=k)= \frac{1,5^k\cdot e^{-1,5}}{k!} =0,223 \frac{1,5^k}{k!} \]
Po ludzku mówiąc to oznacza, że prawdopodobieństwo, że w ciągu pół godziny (oczywiście w godzinach dziennych) przyjedzie 5 ambulansów wynosi: \(0,223\cdot \frac{1,5^5}{5!}\approx 0,014=1,4\% \)
2) Policz sobie samodzielnie (może korzystając z jakichś tablic, czy tam czego)
Reszta zadań ewentualnie po zobaczeniu oryginału
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 sty 2021, 16:48
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Proces Poissona POMOC
https://pasteboard.co/JJu9cav.jpg
Tutaj w wersji angielskiej oryginał.
Czyli w dobrym kierunku szedłem z tego co widzę. Teraz chociaż mam pewność
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Proces Poissona POMOC
BAdrian30 pisze: ↑13 sty 2021, 17:23 B) 1)oblicz czas oczekiwania (w godzinach) pomiędzy dwoma (sukcesami) przyjazdami ambulansów w godzinach dziennych. Podaj wartości parametrów
2)oblicz i przedstaw prawdopodobieństwo ze przerwa pomiędzy dwoma (sukcesami) przyjazdów w godzinach dziennych przekroczy 20min.
1) W oryginale chodzi o rozkład czasu oczekiwania (distribution of the waiting time), czyli \(P(T\le t)=1-e^{-\lambda t},\,\,\, \lambda=3\)
2) \(P(T>20min)=P(T> \frac{1}{3})=e^{-3\cdot \frac{1}{3} }=e^{-1}\approx 0,37=37\% \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1506
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Proces Poissona POMOC
A
2)
\( Pr( \{ X = 3\} = \frac{(1.5)^3}{3!} e^{-1,5} = ...\)
B
1)
Wykorzystując niezależność i stacjonarność Procesu Poissona można wykazać, że czas oczekiwania między dwoma kolejnymi sukcesami - przyjazdami abulansów ma rozkład wykładniczy ze średnim czasem oczekiwania \(\frac{1}{\lambda} . \)
2)
\( Pr(\{ T > \frac{1}{3} h\}) = 1 - Pr \left (\{ T \leq \frac{1}{3}h \}\right ) = 1 - \frac{1,5^{0}}{0!}e ^{-1,5} - \frac{\sqrt[3]{1,5}}{\left(\frac{1}{3}\right)!} = 1 -\frac{1,5^{0}}{0!}e ^{-1,5} - \frac{\sqrt[3]{1,5}}{\Gamma\left(\frac{4}{3}\right)} e^{-1,5}. \)
2)
\( Pr( \{ X = 3\} = \frac{(1.5)^3}{3!} e^{-1,5} = ...\)
B
1)
Wykorzystując niezależność i stacjonarność Procesu Poissona można wykazać, że czas oczekiwania między dwoma kolejnymi sukcesami - przyjazdami abulansów ma rozkład wykładniczy ze średnim czasem oczekiwania \(\frac{1}{\lambda} . \)
2)
\( Pr(\{ T > \frac{1}{3} h\}) = 1 - Pr \left (\{ T \leq \frac{1}{3}h \}\right ) = 1 - \frac{1,5^{0}}{0!}e ^{-1,5} - \frac{\sqrt[3]{1,5}}{\left(\frac{1}{3}\right)!} = 1 -\frac{1,5^{0}}{0!}e ^{-1,5} - \frac{\sqrt[3]{1,5}}{\Gamma\left(\frac{4}{3}\right)} e^{-1,5}. \)