Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadań z prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
komek97
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 sty 2021, 12:55
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadań z prawdopodobieństwa

Post autor: komek97 »

Zad 1
Na przenośnik taśmowy trafiają jednakowe produkty wytwarzane przez dwa automaty. Pierwszy automat produkuje 65% a drugi 35% wszystkich wytwarzanych produktów. Oba automaty wytwarzają produkty w trzech kategoriach jakościowych – pierwszej, drugiej i trzeciej. Wiadomo, że stosunek produktów pierwszej, drugiej i trzeciej jakości dla pierwszego automatu wynosi 2:1:1. Dla drugiego automatu stosunek ten wynosi 2:1:2.
a) Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrany z przenośnika produkt będzie pierwszej jakości;
b) Losowo wybrany z przenośnika produkt okazał się trzeciej jakości. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pochodził z automatu drugiego.
zad 2
[ciach]
zad3
[ciach]
Ostatnio zmieniony 12 sty 2021, 13:11 przez eresh, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przepisz treść zadań
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadań z prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

komek97 pisze: 12 sty 2021, 13:00 Zad 1
Na przenośnik taśmowy trafiają jednakowe produkty wytwarzane przez dwa automaty. Pierwszy automat produkuje 65% a drugi 35% wszystkich wytwarzanych produktów. Oba automaty wytwarzają produkty w trzech kategoriach jakościowych – pierwszej, drugiej i trzeciej. Wiadomo, że stosunek produktów pierwszej, drugiej i trzeciej jakości dla pierwszego automatu wynosi 2:1:1. Dla drugiego automatu stosunek ten wynosi 2:1:2.
a) Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrany z przenośnika produkt będzie pierwszej jakości;
b) Losowo wybrany z przenośnika produkt okazał się trzeciej jakości. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pochodził z automatu drugiego.
\(H_1\) - produkt pochodzi z I automatu
\(H_2\) - produkt pochodzi z II automatu
\(A\) - produkt jest I jakości
\(B\) - produkt jest III jakości

a)
\(P(A)=P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)\\
P(A)=\frac{2}{4}\cdot 0,65+\frac{2}{5}\cdot 0,35\)


b)
\(P(H_2|B)=\frac{P(B|H_2)P(H_2)}{P(B|H_1)P(H_1)+P(B|H_2)P(H_2)}\\
P(H_2|B)=\frac{\frac{2}{5}\cdot 0,35}{\frac{1}{4}\cdot 0,65+\frac{2}{5}\cdot 0,35}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ