statystyka zarzadzanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sandraa121
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2021, 10:12
Płeć:

statystyka zarzadzanie

Post autor: sandraa121 »

Czy ktoś potrafi zrobić to zadanie? pomocy
ad. 7. Szacuje się, że 40% Polaków spędza wczasy za granicą. Zmienną losową X jest liczba osób, które spędzą wczasy za granicą spośród 4 Polaków wybranych losowo, w sposób niezależny. Wyznaczyć rozkład prawdopodobieństw oraz obliczyć wartość przeciętną i odchylenie standardowe zmiennej losowej X.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1490
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 398 razy

Re: statystyka zarzadzanie

Post autor: janusz55 »

Zmienna losowa ma rozkład \( X \sim \mathcal{B}( 0,4; 4 )\)

Rozkład zmiennej losowej

\( Pr(\{X = k\}) = {4\choose k} (0,4)^{k}(1 - 0,4)^{4-k}, \ \ k = 0, 1,2, 3, 4 \)

Wartość średnia

\( E(X) = n\cdot p \)

Odchylenie standardowe

\( D(X) = \sqrt{n\cdot p \cdot(1-p)}.\)
ODPOWIEDZ