Na ile sposobów można rozmieścić...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fretkonur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 28 paź 2020, 14:02
Podziękowania: 10 razy

Na ile sposobów można rozmieścić...

Post autor: Fretkonur »

Na ile sposobów można rozmieścić 5 czapek, 5 rękawiczek i 5 szalików w 5 szufladach
wkładając do każdej z nich po 3 przedmioty, tak aby każda część garderoby (z osobna czapki,
szaliki i rękawiczki) miała co najmniej 2 elementy w jednej szufladzie?

Wynikiem jest wartość: \( \frac{15!}{3!^5} - 3 \cdot 5! \cdot \frac{10!}{2^5} + 2 \cdot 5!^3 \) (a przynajmniej tak podaje pewna książka)
wiem, żę \(\frac{15!}{3!^5}\) to wszystkie możliwe rozmieszczenia tych 15 elementów po 3 w każdej szufladzie.
Czy ktoś może mi pomóc skąd wzięła się wartość \(3 \cdot 5! \cdot \frac{10!}{2^5} - 2 \cdot 5!^3\) ?
domyślam się, że to jest liczba możliwych rozmieszczeń nie spełniających warunków zadania, ale
czym to jest dokładniej i jak dojść do takiej postaci tej liczby rozmieszczeń?
Pozdrawiam i z góry dzięki za chęci i pomoc :)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1538
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Na ile sposobów można rozmieścić...

Post autor: janusz55 »

Pewna książka "podaje dobrze".

W tej książce powinna być też podana zasada(metoda) włączania i wyłączania.

Z tej zasady wynika, że liczba rozmieszczeń o podanej własności jest równa

\( |S| - \sum _{i} N(i) + \sum_{i<j} N(i, j). \)
Fretkonur
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 28 paź 2020, 14:02
Podziękowania: 10 razy

Re: Na ile sposobów można rozmieścić...

Post autor: Fretkonur »

janusz55 pisze: 05 sty 2021, 00:02 \( |S| - \sum _{i} N(i) + \sum_{i<j} N(i, j). \)
Mógłbyś mi powiedzieć czym są \(N(i)\) oraz \(N(i,j)\)? Nie mogę nigdzie znaleźć takiego oznaczenia.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1538
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Na ile sposobów można rozmieścić...

Post autor: janusz55 »

Te dwa składniki zasady "włączeń i wyłączeń " to ilość możliwych rozmieszczeń garderoby, gdy w jednej szufladzie ma się znajdować co najmniej jeden element.
ODPOWIEDZ