Oblicz niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników połączonych zgodnie z poniższymi schematami przy założeniu, że przekaźniki działają niezależnie i niezawodność każdego z nich wynosi p.
Schemat:
Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 02 sty 2021, 16:52
- Płeć:
Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników
Ostatnio zmieniony 02 sty 2021, 18:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wstawiłem "załącznik"
Powód: wstawiłem "załącznik"
-
- Fachowiec
- Posty: 1532
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 400 razy
Re: Niezawodność układu złożonego z kilku przekaźników
Niezawodnością \( N \) układu nazywamy prawdopodobieństwo prawidłowej pracy tego układu w czasie \( T.\)
Jeśli urządzenie \( N \) składa się z \( n \) elementów (np. przekaźników) o niezawodościach odpowiednio \( N_{1}, N_{2}, ..., N_{n}\), pracujących niezależnie i połączonych szeregowo, równolegle, to można wykazać w oparciu o budowę ich modeli probabilistycznych, że:
- dla połączenia szeregowego:
\( N = P_{1}(A_{1})\cdot P_{2}(A_{2}) \cdot ... \cdot P_{n}(A_{n}) = N_{1}\cdot N_{2}\cdot ...\cdot N_{n} \)
- dla połączenia równoległego:
\( N = 1 - (1 -N_{1})(1-N_{2})\cdot ...\cdot (1-N_{n}) \)
Stąd na przykład dla układu mieszanego a) (załącznik):
\( N = p\cdot [1 -(1-p)\cdot (1-p)]\cdot p = p^2\cdot [ 1 - (1-p)^2]. \)
Jeśli urządzenie \( N \) składa się z \( n \) elementów (np. przekaźników) o niezawodościach odpowiednio \( N_{1}, N_{2}, ..., N_{n}\), pracujących niezależnie i połączonych szeregowo, równolegle, to można wykazać w oparciu o budowę ich modeli probabilistycznych, że:
- dla połączenia szeregowego:
\( N = P_{1}(A_{1})\cdot P_{2}(A_{2}) \cdot ... \cdot P_{n}(A_{n}) = N_{1}\cdot N_{2}\cdot ...\cdot N_{n} \)
- dla połączenia równoległego:
\( N = 1 - (1 -N_{1})(1-N_{2})\cdot ...\cdot (1-N_{n}) \)
Stąd na przykład dla układu mieszanego a) (załącznik):
\( N = p\cdot [1 -(1-p)\cdot (1-p)]\cdot p = p^2\cdot [ 1 - (1-p)^2]. \)