wariancja - konsultacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

wariancja - konsultacja

Post autor: Lothar »

Proszę o konsultację ws. wyliczenia wariancji.

Firma przygotowuje do sprzedaży produkt Y. Wiadomo, że produkt będzie sprzedawany jest w cenie 84.5, przy koszcie jednostkowym 43 i koszcie stałym 183200.Dodatkowo wiadomo, że wartość oczekiwana popytu jest równa 2800 a odchylenie standardowe 42.
Policzyłem wartość oczekiwaną zysku = -67000. [(cena – koszt jednostkowy)*wartość oczekiwana popytu] – koszt stały.
Jak wyznaczyć wariancję zysku?


Pozdrawiam!
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: wariancja - konsultacja

Post autor: grdv10 »

Jeśli \(X\) jest zmienną losową oraz \(Y=aX+b\), to \(D^2Y=|a|D^2X.\)
ODPOWIEDZ