Szeregi czasowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mykola
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 14 paź 2020, 16:06
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Szeregi czasowe

Post autor: Mykola »

Poddano analizie dane dotyczące branży farmaceutycznej w UE (wartość produkcji w mld EUR) w latach
2011-2017
\( \begin{array}{c|c|c|c|c|c|c|c} ti &2011& 2012 & 2013 & 2014 & 2015 & 2016 & 2017\\
\hline
yi &207,9& 206,5 & 214,0 & 230,2& 260,0 & 260,2 & 265,9\end{array} \)


a) Wyznacz liniową funkcję trendu, zinterpretuj współczynnik trendu.
b) Czy trend liniowy dobrze opisuje kształtowanie się wartości produkcji farmaceutycznej w badanym
okresie?
c) Oblicz prognozę wartości produkcji w branży farmaceutycznej na rok 2018 i 2020.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Szeregi czasowe

Post autor: grdv10 »

Funkcja trendu to prosta regresji liniowej \(y\) w zależności od \(t\). Prognozy wyznaczamy w oparciu o jej równanie.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Szeregi czasowe

Post autor: panb »

Mykola pisze: 16 gru 2020, 12:15 Poddano analizie dane dotyczące branży farmaceutycznej w UE (wartość produkcji w mld EUR) w latach
2011-2017
\( \begin{array}{c|c|c|c|c|c|c|c} ti &2011& 2012 & 2013 & 2014 & 2015 & 2016 & 2017\\
\hline
yi &207,9& 206,5 & 214,0 & 230,2& 260,0 & 260,2 & 265,9\end{array} \)


a) Wyznacz liniową funkcję trendu, zinterpretuj współczynnik trendu.
To niechęć do liczenia (potocznie zwana lenistwem), czy są jakieś obiektywne przyczyny, dla których nie odpalasz Excela i nie wklepujesz danych?
rys1.png
rys1.png (7.12 KiB) Przejrzano 1188 razy
Objaśnienie:
  • czerwone liczby to sumy danych z kolumny
  • Współczynniki a i b linii trendu \(\hat{y}=a+bt\) liczone ze wzorów:
    \[b= \frac{n \sum_{i=1}^{n}y_it_i-\sum_{i=1}^{n}y_i \cdot \sum_{i=1}^{n}t_i }{n\sum_{i=1}^{n}t_i^2- \left( \sum_{i=1}^{n}t_i\right)^2 } \\ a= \frac{\sum_{i=1}^{n}y_i-b\sum_{i=1}^{n}t_i}{n} \]
W zadaniu n=7 (liczba okresów) i wzór linii trendu ma postać \(\hat{y}=188,19+11,69t\)
Interpretacja: Wartość produkcji w latach 2011-2017 wzrastała średnio z roku na rok o €11,69 mld.

A oto ilustracja:
rys2.png
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Szeregi czasowe

Post autor: panb »

Mykola pisze: 16 gru 2020, 12:15 Poddano analizie dane dotyczące branży farmaceutycznej w UE (wartość produkcji w mld EUR) w latach
2011-2017
\( \begin{array}{c|c|c|c|c|c|c|c} ti &2011& 2012 & 2013 & 2014 & 2015 & 2016 & 2017\\
\hline
yi &207,9& 206,5 & 214,0 & 230,2& 260,0 & 260,2 & 265,9\end{array} \)

b) Czy trend liniowy dobrze opisuje kształtowanie się wartości produkcji farmaceutycznej w badanym
okresie?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie trzeba policzyć współczynnik zbieżności \(\varphi^2\), który wskazuje jaka część zmienności badanego zjawiska nie została wyjaśniona przez skonstruowaną funkcję trendu;
współczynnik przyjmuje wartości z przedziału <0,1>, przy czym uznaje się, że funkcja jest dobrze dopasowana do danych empirycznych, gdy współczynnik nie przekracza wartości 0,2.
Współczynnik ten liczy się ze wzoru:\[\varphi^2= \frac{ \sum_{i=1}^{n} (y_i-\hat{y}_{t_i})^2}{\sum_{i=1}^{n} (y_i-\kre{y})^2} \]
gdzie n=7 liczba okresów,
\(y_i\) - dane dla okresu i,
\(\hat{y}_{t_i}\) - wartość obliczona z funkcji trendu dla i-tego okresu,
\(\kre{y}=234,96\) - średnia wartość igreków z tabeli

Oto policzone potrzebne wartości:
rys3.png
rys3.png (5.29 KiB) Przejrzano 1183 razy
Stąd \(\varphi^2= \frac{397,3}{3828,24}\approx 0,10 <0,20\), więc funkcja trendu jest dobrze dopasowana do danych empirycznych. Tylko 10% dochodów w latach 2011-2017 nie zostało wyjaśnione przez skonstruowaną funkcję trendu.
ODPOWIEDZ