Regresja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mafik
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 02 gru 2020, 13:56
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Regresja

Post autor: mafik »

W pewnym lesie analizowano liczbę ugryzień przez komary w ciągu jednej godziny a wyniki przedstawiono w tabeli: i to liczba ugryzień, ni to liczba osób ugryzionych i razy podczas godziny. Na poziomie istotności 5% sprawdź czy liczba ugryzień podczas jednej godziny ma rozkład Poisson’a z wartością oczekiwaną 4.

Nie wiem jak tu zrobić tabele więc zrobiłem odręcznie
\[ \begin{matrix}
i & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 \\
n(i)& 0 & 0 & 16 & 19 & 19 & 26 \end{matrix}\]

Z góry dziękuje za pomoc :D
Ostatnio zmieniony 14 gru 2020, 15:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Regresja

Post autor: korki_fizyka »

CO ma wspólnego z tym regresja z tematu??
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Regresja

Post autor: panb »

korki_fizyka pisze: 14 gru 2020, 19:17 CO ma wspólnego z tym regresja z tematu??
Powinieneś to podać jako odrębne zadanie. :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Regresja

Post autor: panb »

obliczenia.png
obliczenia.png (7 KiB) Przejrzano 1148 razy
Objaśnienia:
  • częstość teoretyczna z tablic rozkładu Poissona \(\lambda=4, k=0, 1, 2, 3, 4, 5\)
  • częstość obserwowana: \(n_i/80\)
  • wartość krytyczna wzięta z tablic rozkładu \(\chi^2 \text{ z } 6-1=5\) stopniami swobody
Ponieważ wartość statystyki testowej 0,311363<11,071, więc nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy.
Można przypuszczać, że liczba ukąszeń ma rozkład Poissona z \(\lambda=4\).
mafik
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 02 gru 2020, 13:56
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Regresja

Post autor: mafik »

korki_fizyka pisze: 14 gru 2020, 19:17 CO ma wspólnego z tym regresja z tematu??
Przepraszam ale to są zadania z rozdziałów które robimy z profesorem i akurat to zadanie jest z rozdziału regresja.
ODPOWIEDZ