Rozkład Gaussa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

Czy dla d) było by P(-3 < z < 3) a potem przy rozkładzie zmiennej Z 2Φ(3) - 1 = 2 * 0.9986 -1 = 0,9972?
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

Dla e uzyskałem 0,1928 :) ale w punktach f) i g) mamy równanie a punkt g) jest jeszcze bardziej złożony
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: panb »

No jasne! tak to właśnie działa.
Mi w e) wyszło 0,1968, ale co tam, najważniejsze, że wiesz co i jak.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: panb »

Równość w f) nie przeszkadza, tak samo działaj.
W g) trzeba pododawać wartości policzone dla każdej z liczb i już.
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

Czyli dla f) było by 0,5, bo to to samo co w a) i b) a dla g) Z = 0,5 v Z = 0,6293 v Z = 0,7967, dobrze rozumuje? :D
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: panb »

Ta, no trochę wiary w siebie, please!
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

panb pisze: 11 gru 2020, 14:39 Ta, no trochę wiary w siebie, please!
f) P(U = 50)
g) P(U = 50 lub U = 52 lub U = 55)

Sorka, że odkopuje trupa jednak dla tych powyżej jest to, dowiedziałem się, że źle policzone, powiedział by mi Pan gdzie błąd?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: panb »

P(U=50)=0
Dla rozkładów ciągłych tak jest.
To ja się pomyliłem.
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

A rozpisał by mi Pan jeszcze przypadek g)?
ODPOWIEDZ