Rozkład Gaussa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

Wykonano pomiary napięcia U. Uzyskane wyniki mają rozkład Gaussa N(u,δ) (gdzie u − wartość
oczekiwana, δ − odchylenie standardowe), z następującymi parametrami: u = 50 V; δ = 6 V.
Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo P pomiaru U dla:

a) P(U > u)
b) P(U < u)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: korki_fizyka »

takie samo
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

korki_fizyka pisze: 08 gru 2020, 00:12 takie samo
??
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: korki_fizyka »

u odpowiada maksimum rozkładu Gaussa więc..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

Mógłby Pan zrobić podpunkt a ja sobie resztę sam zrobię?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: panb »

m4rc3ll pisze: 07 gru 2020, 22:50 Wykonano pomiary napięcia U. Uzyskane wyniki mają rozkład Gaussa N(u,δ) (gdzie u − wartość
oczekiwana, δ − odchylenie standardowe), z następującymi parametrami: u = 50 V; δ = 6 V.
Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo P pomiaru U dla:
a) P(U > u)
\(P(U>u)=P( \frac{U-u}{\sigma} > \frac{u-u}{\sigma} )=P(Z>0)=0,5\)
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

panb pisze: 09 gru 2020, 16:30
m4rc3ll pisze: 07 gru 2020, 22:50 Wykonano pomiary napięcia U. Uzyskane wyniki mają rozkład Gaussa N(u,δ) (gdzie u − wartość
oczekiwana, δ − odchylenie standardowe), z następującymi parametrami: u = 50 V; δ = 6 V.
Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo P pomiaru U dla:
a) P(U > u)
\(P(U>u)=P( \frac{U-u}{\sigma} > \frac{u-u}{\sigma} )=P(Z>0)=0,5\)
Bóg łby Pan wytłumaczyć jakie operacje pan zastosował? Bo nie mogę się w tym odnaleźć
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: panb »

takie jak widać, to się nazywa normowanie zmiennej, bo po tych operacjach (odjąć średnią, podzielić przez odchylenie) zmienna ma wtedy rozkład ze średnią zero i wariancją 1.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: korki_fizyka »

korki_fizyka pisze: 08 gru 2020, 00:12 takie samo
Nigdy nie cytowałem samego siebie, wybaczcie ;)
ale jeśli obydwa prawdopodobieństwa są takie same, to chyba jasne, że każde z nich wynosi 50 % :?:
jeśli tego nie wiesz, to wybacz ale nie umiem złapać odpowiedniego poziomu wyjaśnień :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

c) P(u - δ < U < u + δ)
d) P(u - 3δ < U < u + 3δ)
e) P(48 < U < 51)
f) P(U = 50)
g) P(U = 50 lub U = 52 lub U = 55)
Mam pytanie, jak zabrać się za pozostałe przykłady?
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

Kompletnie nie rozumiem co mam robić a czytam prezentacje od Pani profesor 6 raz
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: korki_fizyka »

może poczytaj coś mądrzejszego?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

A nie mógłby mnie ktoś popchać w takich zadaniach i pokazać jak się je robi?
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: m4rc3ll »

panb pisze: 09 gru 2020, 18:14 takie jak widać, to się nazywa normowanie zmiennej, bo po tych operacjach (odjąć średnią, podzielić przez odchylenie) zmienna ma wtedy rozkład ze średnią zero i wariancją 1.
Mógłbym Pana prosić o rozwiązanie? :|
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozkład Gaussa

Post autor: panb »

m4rc3ll pisze: 10 gru 2020, 21:42 c) P(u - δ < U < u + δ)
Tak samo jak przedtem. Trzeba unormować zmienną U.
  • Jeżeli zmienna X ma rozkład \(N(m,\sigma)\), to zmienna \( \frac{X-m}{\sigma} \) ma rozkład normalny N(0,1), który jest stablicowany.
  • Własność: \(\Phi(-x)=1-\Phi(x)\)


Teraz rozwiązanie podpunktu c).
\(P(u - δ < U < u + δ)=P \left( \frac{(u-\delta)-u}{\delta} < \frac{U-u}{\delta} < \frac{(u+\delta)-u}{\delta} \right)= P\left( -1<Z<1\right) \)
Zmienna Z ma rozkład N(0,1), więc korzystając z tablic, mamy
\(P\left( -1<Z<1\right) =\Phi(1)-\Phi(-1)=\Phi(1)-(1-\Phi(1))=2\Phi(1)-1=2\cdot 0,8413 -1=0,6826\)

Przeanalizuj i zrób następne 2 przykłady ( d) i e) ) samodzielnie.
ODPOWIEDZ