W badaniach socjologicznych przeprowadzonych w roku Z w małym mieście mających na celu ustalenie zależności między czasem trwania małżeństwa (X) a liczbą posiadanych dzieci (Y) otrzymano następujące informacje (dane umowne):
y1 = 0, y1 = 1, y2 = 2, y3 = 3, y4 = 4: x01= 0, x02= 5, x03= 10, x04= 15, (rozpiętość przedziałów klasowych cechy (zmiennej) X wynosi 5 lat), n11= 2, n21= 2, n23= 8, n22= 13, n33= 14, n32= 13, n43= 8, n34= 5, n44= 15, n45= 20.
a) Zbudować tablicę korelacyjną,
b) Zbadać czy między badanymi cechami występuje zależność korelacyjna. Jeżeli tak, określić siłę i kierunek tej zależności. Wyniki zinterpretować.
Korelacja i regresja - Statystyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 gru 2020, 21:25
- Płeć: